Πειραιάς: Φανάρια με προτεραιότητα στα ασθενοφόρα

Τα ασθενοφόρα στον Πειραιά θα έχουν προτεραιότητα, χάρη στα νέα «έξυπνα» φανάρια που θα εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής.

Ακούστε το άρθρο

Η Περιφέρεια Αττικής θα εγκαταστήσει στα φανάρια του Πειραιά μία εφαρμογή, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στα ασθενοφόρα. Τα φανάρια, δηλαδή, θα είναι πράσινα, ώστε να μην χάνουν τα ασθενοφόρα πολύτιμο χρόνο για τους ασθενείς.

Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε στην Ελλάδα, την εφαρμογή τέτοιου τύπου τεχνολογίας. Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα αφορά τα Ασθενοφόρα του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Volkswagen e-Crafter: Ηλεκτρικό ασθενοφόρο στην Αστυπάλαια

Πώς θα έχουν προτεραιότητα τα ασθενοφόρα;

Το σύστημα, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στα ασθενοφόρα, αποτελούν πομποί και δέκτες, τους οποίους φέρουν τα ασθενοφόρα. Συγκεκριμένα, οι πομποί των ασθενοφόρων με έκτακτα περιστατικά, τα οποία έχουν κατεύθυνση το Τζάνειο, θα δίνουν σήμα στα φανάρια.

Τότε, λοιπόν, τα φανάρια θα δημιουργούν ένα «πράσινο κύμα» προτεραιότητας για το εκάστοτε ασθενοφόρο διαρκείας 7 δευτερολέπτων. Το ασθενοφόρο, επομένως, δεν θα φτάνει μόνο πιο γρήγορα στο νοσοκομείο, αλλά και με περισσότερη ασφάλεια.

Η επέκταση του συστήματος

Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος, η Περιφέρεια Αττικής θα εξετάσει την επέκταση του. Συγκεκριμένα, θα διερευνήσει τη δυνατότητα τοποθέτησης δεκτών στα φανάρια της Λ. Κηφισίας και της Κατεχάκη, καθώς και στους οδικούς άξονες προς τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Τα «έξυπνα» φανάρια της Ford σώζουν ζωές!

Ο Περιφερειάρχης της Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για την ασφάλεια και την υγεία των συμπολιτών μας. Το σύστημα προτεραιοποίησης για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Περιφέρεια Αττικής. Στοχεύουμε, μάλιστα, στην εφαρμογή του για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Αποτελεί, λοιπόν, μια καινοτομία καταλυτική για την αίσια έκβαση στα έκτακτα περιστατικά υγείας».

abb_img