Ο Αθηναϊκός Ποδηλατόδρομος είναι ο μεγαλύτερος!

Ο πρώτος Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος της Αθήνας πήρε το πράσινο φως για την κατασκευή του. Ποια διαδρομή θα ακολουθεί;

Ακούστε το άρθρο

Μία πόλη που θέλει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, με βιώσιμη κινητικότητα και «πράσινες» μετακινήσεις, πρέπει να διαθέτει ποδηλατόδρομο. Μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και όχι μόνο, έχουν δείξει τον δρόμο εδώ και χρόνια, με το ποδήλατο να είναι το απόλυτο μέσο για την αστική μετακίνηση. Τον ίδιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει και η Αθήνα.

Η ελληνική πρωτεύουσα θέλει να γίνει μία πόλη, όπου το ποδήλατο θα έχει κύριο ρόλο στις μετακινήσεις των πολιτών. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν διαθέτει ποδηλατόδρομο, μπλοκάροντας τη χρήση των ποδηλάτων από τους πολίτες. Και κάπως έτσι, οι αρμόδιες αρχές έθεσαν επί τάπητος τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου.

Στα σκαριά ο πρώτος εναέριος ποδηλατόδρομος στην Ελλάδα

Οι αρμόδιες αρχές συμφώνησαν

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτων, υπήρξε σχετική συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Η εν λόγω συμφωνία ορίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με στόχο την άμεση έναρξη της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα Αττικής.

Η συμφωνία επήλθε σε συνάντηση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ε. Μπακογιάννης.

Έρχεται ο μεγάλος ποδηλατόδρομος της Αττικής!

Ο Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος θα διασχίζει 5 Δήμους

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου ΓκάζιΚηφισιά. Η κατασκευή του θα γίνει με πόρους από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027. Θα έχει μήκος 17,8 χιλιομέτρων και θα ξεκινά από το Θησείο (Πλατεία Ασωμάτων), ενώ θα καταλήγει στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς.

Συνολικά θα διασχίζει 5 Δήμους. Ειδικότερα, θα περνάει από τους Δήμους Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς. Μάλιστα, θα περνάει μέσα από κεντρικούς δρόμους.

Ένας ποδηλατόδρομος για την Αρχαία Ολυμπία

Στην τελική ευθεία η υλοποίηση του έργου

Αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση, ήταν όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση του έργου. Η συμφωνία ορίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα τεχνικά ζητήματα που θα προκύψουν.

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, η Περιφέρεια Αττικής να εκδώσει πρόσκληση για τη χρηματοδότηση του έργου, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η Πετρούπολη αποκτά ποδηλατόδρομο!

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ακόμα ενός ποδηλατοδρόμου, από τους πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ποδηλατόδρομος αποτελεί τον «πυρήνα» του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος». Στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

abb_img