Ο πόλεμος στην Ουκρανία ραγίζει και το… γυαλί!

Το γυαλί θα είναι το επόμενο υλικό που θα αντιμετωπίσει ελλείψεις και θα επηρεάσει την παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων.

Άλλο ένα τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αυτό είναι το γυαλί. Μετά από τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και στον εφοδιασμό του γυαλιού.

Μάλιστα, οι εν λόγω ελλείψεις θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά αυτοκίνητου, καθώς το γυαλί είναι απαραίτητο για τα παράθυρα και τα παρμπρίζ. Οι κατασκευαστές, επομένως, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στον εφοδιασμό τους με τζάμια.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η έλλειψη στις πρώτες ύλες αυξάνει τις τιμές

Γυαλί τέλος;

Ο τομέας της υαλουργίας έχει άμεση σύνδεση με το φυσικό αέριο. Επομένως, η αύξηση της τιμής του, αλλά και η επισφαλής παράδοση του από τη Ρωσία, θα επηρεάσει τον χώρο της υαλουργίας. Πιο συγκεκριμένα, ήδη οι παραδόσεις του φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν μειώσεις και κανείς δεν αποκλείει περαιτέρω περικοπές.

Αν και ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει άγνωστος ο διαμοιρασμός του αερίου σε περίπτωση περικοπών. Ειδικά, αν οι χώρες χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για την τροφοδοσία κατοικιών και νοσοκομείων.

Ουκρανία: Ο πόλεμος μειώνει τις πωλήσεις αυτοκινήτων

Επιπλέον, η έλλειψη του γυαλιού θα έχει άμεση επίπτωση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, θα επηρεάσει στοιχεία του απαραίτητου εξοπλισμού των αυτοκινήτων, όπως τα παράθυρα και τα παρμπρίζ. Επομένως, η εν λόγω έλλειψη σημαίνει παύση και καθυστέρηση της παραγωγής.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Καθυστερήσεις λόγω Ουκρανίας

Το παράδειγμα της Volkswagen

Η Volkswagen, η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα με την έλλειψη ημιαγωγών, ξεκίνησε την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων γυαλιού. Αν και η αποθήκευση δεν είναι φθηνή, ίσως βοηθήσει τη γερμανική φίρμα σε μια ενδεχόμενη κρίση.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!