Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η έλλειψη στις πρώτες ύλες αυξάνει τις τιμές

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις τιμές τους, καθώς παρατηρείται έλλειψη σε πρώτες ύλες, όπως το λίθιο.

Οι τιμές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν σημαντικότατη αύξηση το τελευταίο διάστημα και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η έλλειψη στις πρώτες ύλες. Ειδικότερα, η έλλειψη σε ύλες όπως βασικά μέταλλα των μπαταριών, προκαλεί αύξηση των τιμών τους, η οποία αυτομάτως οδηγεί σε αύξηση και των τιμών των οχημάτων.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε και την περίοδο της πανδημίας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράγοντες, οι οποίοι έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων γενικότερα, προκαλώντας αυξήσεις στις τιμές τους έως και 1.000 ευρώ.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αύξηση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2022!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν πρόβλημα πωλήσεων

Σύμφωνα με την Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον προηγούμενο χρόνο ήταν στα ύψη. Επιπλέον, η ίδια ανοδική τάση κάνει την εμφάνιση της και φέτος. Ωστόσο, επικρατεί η ανησυχία για την μελλοντική διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα το λίθιο.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών παγκοσμίως, το 2021 άγγιξαν τις 6,6 εκατομμύρια. Παράλληλα, οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η μη επάρκεια των πρώτων υλών θα φέρει προβλήματα.

Μεταχειρισμένα: Αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις!

Αυτοκινητοβιομηχανίες στην παραγωγή μπαταριών

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε σύναψη συμφωνιών και εξαγορές εταιρειών που έχουν να κάνουν με τις πρώτες ύλες. Προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική των πωλήσεών τους. Επιπλέον, άλλες δραστηριοποιούνται με την ανακύκλωση, δίνοντας έτσι μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στις μεταχειρισμένες μπαταρίες. Από την άλλη, προχωρούν στην αποσυναρμολόγησή τους, παίρνοντας από αυτές πολύτιμα μέταλλα.

Η εξόρυξη των πολύτιμων ορυκτών πραγματοποιείται σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο, η Κίνα κυριαρχεί παράγοντας τα 3/4 των μπαταριών ιόντων – λιθίου. Ελέγχοντας πολύ μεγάλο μέρος (παραπάνω από το μισό) της επεξεργασίας και διύλισης λιθίου, κοβαλτίου και γραφίτη.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Συνεχής αύξηση πωλήσεων!

Σημαντικό το κόστος για το περιβάλλον

Περνάμε στην Ευρώπη, η οποία παράγει μεν το 1/4 των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά ελέγχει ελάχιστα τις πρώτες ύλες. Κάτι που βάζει φρένο στις όποιες αντιδράσεις της στο θέμα της αύξησης των τιμών. Το λίθιο είναι βασική πρώτη ύλη στην παραγωγή μπαταριών, εμφανίζοντας μεγάλη ζήτηση που φτάνει μέχρι και το 500% το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αύξηση πωλήσεων για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα!

Η εξόρυξη και επεξεργασία του λιθίου είναι δύσκολες διαδικασίες, και επηρεάζουν το περιβάλλον. Ωστόσο, οι εταιρείες καταφεύγουν σε αυτές τις πρακτικές, έτσι ώστε να προσφέρουν ηλεκτρικά οχήματα σε τιμές ίδιες με αυτές των συμβατικών τους.

Τα προβλήματα όμως είναι μεγάλα και αφορούν τις πρώτες ύλες και την παραγωγή μπαταριών. Η έλλειψη σε πρώτες ύλες συνεχίζει και θα συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση στις τιμές των ηλεκτρικών. Με την εποχή, όπου η παραγωγή των θερμικών κινητήρων θα παύσει μια και καλή, να είναι όλο και πιο κοντά, τα στοιχεία που έχουμε μόνο ευοίωνα δεν είναι.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!