Ουκρανία: Ο πόλεμος μειώνει τις πωλήσεις αυτοκινήτων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων προκαλώντας αυξήσεις τιμών και ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες.

Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, η γενικότερη σύρραξη και η χρονική της διάρκεια, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «απειλεί» τα νέα αυτοκίνητα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναθεωρούν στόχους

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναθεωρούν συνεχώς τους στόχους τους, καθώς πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει κατακόρυφα τις πωλήσεις των αυτοκίνητων. Επιπλέον, η εισβολή θα επηρεάσει σε δεύτερο χρόνο και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Tesla στο πλευρό των Ουκρανών

Οι ορατές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών των αυτοκινήτων. Η άνοδος της τιμής του χάλυβα, του αλουμινίου και του νικελίου, συμπαρασύρει και την τιμή των σχετικών προϊόντων. Επίσης, η έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ) ενισχύει το πρόβλημα των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Ο πόλεμος βάζει φρένο στις αλυσίδες εφοδιασμού

Τι λένε οι αναλυτές

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο πόλεμος θα επηρεάσει έως και 15% την ευρωπαϊκή παραγωγή αυτοκινήτων. Επιπρόσθετα, περαιτέρω αναστάτωση θα δημιουργήσει η έλλειψη ανταλλακτικών, τα οποία παράγουν εργοστάσια στην Ουκρανία.

Ακόμη, στη μείωση των πωλήσεων συμβάλλει και η παύση της παραγωγής ορισμένων αυτοκινητοβιομηχανιών σε εργοστάσια στη Ρωσία. Η μείωση, μάλιστα, της παραγωγής αυτοκινήτων, κατά τους αναλυτές θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 χρόνων.

Δίπλα στους Ουκρανούς η Tesla

Επιπλέον, παρατηρούν ότι παρά την αύξηση των τιμών η παράδοση των οχημάτων παρουσιάζει μεγάλη αναμονή. Ενώ, δηλαδή, οι βιομηχανίες παράγουν νέα μοντέλα, δεν υπάρχει η ανάλογη διαθεσιμότητα.

Η ηλεκτροκίνηση και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, η κατάσταση στην Ουκρανία επιβραδύνει τη διάδοση της. Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει χαμηλό. Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί, δηλαδή, φθηνή μορφή ενέργειας στην αυτοκίνηση.

Porsche Taycan: Αναστολή παραγωγής λόγω πολέμου

Ο CEO του Volkswagen Group, Herbert Diess δήλωσε:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει χειρότερες συνέπειες στην αυτοκινητοβιομηχανία από την πανδημία. Ακόμη, η πολεμική σύρραξη μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων».

abb_img