Η παρουσία των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, αυξάνεται εντυπωσιακά. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφηκαν σχεδόν 145.000 νέες πωλήσεις οχημάτων κινεζικής προέλευσης, σημειώνοντας αύξηση 65% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το μερίδιό τους στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά, φτάνει πλέον στο 4,8%.
Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της αύξησης, είναι η εστίαση των κατασκευαστών σε υβριδικά μοντέλα, ή οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αποφεύγοντας έτσι τους δασμούς της Ε.Ε. στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, όπως επισημαίνει ο αναλυτής Matthias Schmidt.
Ευρώπη: Οι «μεγάλοι τέσσερις»: MG, BYD, Geely και Chery
Τέσσερις κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές πωλήσεις:
-
MG (SAIC): Παρότι το μερίδιό της μειώθηκε από 63% σε 49%, παρέμεινε πρώτη σε πωλήσεις, με πάνω από 71.000 μονάδες.
-
BYD: Κατέγραψε θεαματική άνοδο, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις πωλήσεις της σε πάνω από 27.000 οχήματα και κατέχει πλέον το 19% του μεριδίου.
-
Chery: Πραγματοποίησε δυναμική είσοδο στην αγορά με σχεδόν 14.200 μονάδες.
-
Geely: Με τις μάρκες Smart, Polestar, Zeekr και Lynk&Co, σημείωσε πωλήσεις άνω των 15.000 οχημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί η δραστηριότητα της ιταλικής DR Motors, η οποία διαθέτει επανασχεδιασμένα μοντέλα Chery, υπό διαφορετικά ονόματα (DR, EVO, Sportequipe). Αν αυτά τα οχήματα προσμετρηθούν στην Chery, η Geely υποχωρεί στην τέταρτη θέση.
Δείτε ακόμα: MGS5 EV: Το ηλεκτρικό SUV που «σάρωσε» στα τεστ ασφαλείας του Euro NCAP με 5 αστέρια!
Ευρώπη: Οι μικρότεροι παίκτες δυσκολεύονται
Μικρότερες κινεζικές εταιρείες, όπως οι Xpeng, Leapmotor και GWM, εμφανίζουν περιορισμένες πωλήσεις στην Ευρώπη, ενώ η Nio πούλησε μόλις 210 μονάδες στο τρίμηνο. Αυτό υποδεικνύει, ότι οι premium κατασκευαστές με χαμηλή αναγνωρισιμότητα, δυσκολεύονται να εδραιωθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Παράλληλα, ενώ η SAIC μειώνει το μερίδιό της στα ηλεκτρικά οχήματα, η BYD στρέφεται στα plug-in υβριδικά, με περίπου τις μισές της πωλήσεις, να αφορούν μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης τον Μάρτιο. Από την πλευρά της, η MG προχωρά σε ανανεώσεις μοντέλων όπως το MG4 και το νέο MG S5.
Ευρώπη: Ποιες χώρες αγοράζουν κινεζικά αυτοκίνητα
Οι βασικές αγορές για τα κινεζικά αυτοκίνητα είναι:
-
Μεγάλη Βρετανία: Καθώς δεν υπόκειται σε ευρωπαϊκούς δασμούς, απορροφά πάνω από το 43% των κινεζικών οχημάτων τον Μάρτιο.
-
Ιταλία και Ισπανία: Σημαντικές πωλήσεις λόγω φθηνών μοντέλων με θερμικούς κινητήρες, ιδίως από τις DR Motors και Ebro.
Αντίθετα, η Γερμανία (με μερίδιο μόλις 1,6%) και η Γαλλία (λίγο πάνω από 2%) παραμένουν επιφυλακτικές, καθώς προτιμούν τους παραδοσιακούς κατασκευαστές, ειδικά στους εταιρικούς στόλους.
Ευρώπη: Στενεύει η ψαλίδα με τους Κορεάτες – Πίεση στους καθιερωμένους παίκτες
Οι Κινέζοι πλησιάζουν πλέον τα μερίδια αγοράς των Κορεατών κατασκευαστών, με το χάσμα να έχει μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Εταιρείες όπως η Fiat, η Opel και η Ford, δέχονται αυξανόμενη πίεση, ειδικά σε αγορές με υψηλή ευαισθησία τιμής και χαμηλή πιστότητα στο brand. Αντιθέτως, η Volkswagen, παραμένει σχετικά σταθερή, ενώ η Tesla σημειώνει πτώση στις πωλήσεις, για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Ευρώπη: Νέες στρατηγικές και χαμηλότερες τιμές ενισχύουν τη διείσδυση
Κατασκευαστές όπως η Leapmotor, δημιουργούν στρατηγικές συνεργασίες, όπως με τη Stellantis, με στόχο τη συναρμολόγηση οχημάτων στην Ισπανία. Αυτή η κίνηση δίνει πρόσβαση σε κρατικά προγράμματα επιδότησης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα, μοντέλα όπως το BYD Dolphin Surf προσφέρονται κάτω των 20.000 ευρώ, ενώ leasing προσφορές όπως 199 ευρώ τον μήνα για το MG4, εντείνουν τον ανταγωνισμό στην τιμή.
Συμπεράσματα: Η κινεζική κυριαρχία μόλις ξεκινά
Η παρουσία των Κινέζων κατασκευαστών ενισχύεται, με τη δυναμική στην αγορά να αυξάνεται. Αν και κάποιες εταιρείες αντιμετωπίζουν στασιμότητα, άλλες επεκτείνουν γρήγορα το μερίδιό τους, μέσω νέων μοντέλων, στρατηγικών τιμολόγησης και τοπικής παραγωγής.
Η Ευρώπη αποτελεί κομβική αγορά, καθώς άλλες περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική παραμένουν λιγότερο προσβάσιμες. Με τις σωστές κινήσεις, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, φαίνεται πως είναι έτοιμες να αναδιαμορφώσουν τον ευρωπαϊκό χάρτη της αυτοκίνησης και όχι μόνο με ηλεκτρικά οχήματα.
Πηγή: elektroauto-news.net