Ποιο χρώμα αντανακλά τη θερμότητα;

Το «πιο λευκό» χρώμα είναι αυτό που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα και το ανακάλυψαν στο Πανεπιστήμιο του Purdue.

To 2019 ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης είχαν δημιουργήσει την «πιο μαύρη» μπογιά, η οποία απορροφούσε το 99,9% του ηλιακού φωτός. Φέτος όμως, το Πανεπιστήμιο του Purdue δημιούργησε το «πιο λευκό» χρώμα, το οποίο αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα. Ουσιαστικά, την καινούρια απόχρωση την δημιούργησαν πριν αρκετό καιρό, άλλα οι αρμόδιοι τώρα ενέκριναν τη χρήση της σε όλα τα οχήματα.

Πώς το χρώμα επηρεάζει την αγορά αυτοκινήτου;

Τι ακριβώς κάνει το «πιο λευκό» χρώμα;

Το συγκεκριμένο λευκό χρώμα περιέχει νανοσωματίδια θειικού βαρίου, τα οποία συμβάλλουν στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός κατά 98,1%. Μάλιστα, η δράση του βαρίου επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του αυτοκινήτου έως και 4,5 βαθμούς Κελσίου.

Το χρώμα επηρεάζει τη μεταπωλητική αξία των αυτοκινήτων

Παράλληλα, το χρώμα στην αρχική εφαρμογή του παρουσίαζε ένα βασικό μειονέκτημα. Για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, το πάχος της βαφής έφτανε τα 400 μικρόμετρα. Επομένως, αυτό δημιουργούσε προβλήματα σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της βαφής. Ωστόσο, οι ερευνητές συνέχισαν τις εργασίες σχετικά με τη σύνθεση της βαφής.

Οι επιστήμονες προσέθεσαν υλικά, τα οποία συναντούμε σε λιπαντικά και δημιούργησαν ένα εξαιρετικά πορώδες χρώμα. Πέτυχαν δηλαδή, τη μείωση του πάχους της βαφής στα 250 μικρόμετρα. Βέβαια, μείωσαν και την ανακλαστικότητα, η οποία αγγίζει το 97,8%.

Ο θόρυβος στην καμπίνα του αυτοκινήτου φέρνει… κατάθλιψη

Επιπλέον, η νέα σύνθεση του χρώματος μείωσε το βάρος της βαφής κατά 80%. Έτσι, είναι δυνατή η εφαρμογή του όχι μόνο σε αυτοκίνητα, αλλά και σε διαστημόπλοια και αεροπλάνα. Ωστόσο, οι ερευνητές εξετάζουν τους τρόπους αποφυγής «τύφλωσης» των πεζών και των οδηγών από το αστραφτερό λευκό.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προστατεύουν το περιβάλλον!

Ο Xiulin Ruan, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Purdue, δήλωσε:

«Η χρήση αυτής της βαφής θα βοηθήσει στην ψύξη των επιφανειών και θα μειώσει σημαντικά την ανάγκη για κλιματισμό. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα, αλλά μειώνει τη χρήση ενέργειας, η οποία με τη σειρά της μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σε αντίθεση, μάλιστα,  με άλλες μεθόδους ψύξης, αυτό το χρώμα εκπέμπει όλη τη θερμότητα στο βαθύ διάστημα, το οποίο επίσης ψύχει άμεσα τον πλανήτη μας».

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!