Πώς η General Motors θα σταματάει την επιθετική οδήγηση;

Η General Motors εξελίσσει ένα νέο σύστημα με σκοπό να μειώσει την επιθετική οδήγηση και να αυξηθεί έτσι η οδική ασφάλεια.

Ακούστε το άρθρο

Η General Motors παρουσίασε ένα νέο σύστημα που στοχεύει στην καταπολέμηση της επιθετικής οδήγησης. Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες για την ανίχνευση των επιπέδων θυμού του οδηγού και παρεμβαίνει για την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης.

NVIDIA DRIVE: Ηγέτης στην αυτόνομη οδήγηση

Πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα;

Το σύστημα της General Motors είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με προηγμένο λογισμικό. Χάρη σε όλα αυτά έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει επιθετικές κινήσεις, όπως απότομη αλλαγή λωρίδων ή οδήγηση εξαιρετικά κοντά σε άλλα οχήματα. Αν εντοπίσει επιθετική συμπεριφορά, το σύστημα ξεκινά με απλές προειδοποιήσεις και προτείνει στον οδηγό να ηρεμήσει. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το σύστημα προτείνει την κλήση ενός φίλου με σκοπό να ηρεμήσει. Αν τίποτε από όλα αυτά δεν δουλέψει το σύστημα πραγματοποιεί μια αυτόματη κλήση σε έναν ειδικό ο οποίος έχει ως στόχο να ηρεμήσει τον οδηγό – είτε το θέλει είτε όχι.

Το σύστημα θα αφαιρεί τον έλεγχο από τον οδηγό

Αν οι αρχικές παρεμβάσεις αποτύχουν, το σύστημα μπορεί να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο του οχήματος. Αυτό περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης για την αποτροπή της επιθετικής οδήγησης, ακόμα και την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου στην άκρη του δρόμου.

Ποιες καινοτομίες φέρνει η NVIDIA στην αυτόνομη οδήγηση;

Ποια τα ηθικά και νομικά ζητήματα;

Αν και η τεχνολογία αυτή δείχνει υποσχόμενη, εγείρονται ηθικά και νομικά ερωτήματα σχετικά με το βαθμό παρεμβατικότητας που είναι αποδεκτός. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χρήση τέτοιων συστημάτων δεν παραβιάζει την προσωπική ελευθερία και ότι παραμένει ασφαλής για όλους τους χρήστες του δρόμου. Παρόλο που το σύστημα της GM αποτελεί σημαντική καινοτομία, δεν υπάρχει ακόμη εγγύηση για την μαζική παραγωγή του. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δείχνει την κατεύθυνση των κατασκευαστών για την αύξηση της οδικής ασφάλειας. Απώτερος στόχος είναι η μείωση των ατυχημάτων εξαιτίας της επιθετικής οδήγησης. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως οι οδηγοί πρέπει πάντα να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να είναι προσεκτικοί πίσω από το τιμόνι. Όσα συστήματα και αν υπάρχουν, η ηρεμία και η συγκέντρωση παραμένουν οι βασικοί παράγοντες για ασφαλή οδήγηση.

abb_img