Πώς μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας τα ελαστικά;

Τα ελαστικά και η αντίσταση κύλισης τους, επηρεάζουν την κατανάλωση της ενέργειας, την οποία χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να κινηθεί.

Η αντίσταση κύλισης επηρεάζει την ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για την κίνηση ενός οχήματος. Επιπλέον, τα ελαστικά επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου των αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα. Ακόμη, επηρεάζουν την αυτονομία της μπαταρίας για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ουσιαστικά, η αντίσταση κύλισης αφορά την αντίσταση που λαμβάνουν τα ελαστικά κατά την κίνηση τους σε μία επιφάνεια. Μάλιστα, την αντίσταση προκαλούν η παραμόρφωση του ελαστικού, η αεροδυναμική της αντίστασης και η τριβή με το έδαφος.  

Τέλος, η αντιμετώπιση της μεγαλύτερης αντίστασης κύλισης απαιτεί και κατανάλωση περισσότερης ενέργειας. 

Τι αυξάνει τη ρύπανση από τα ελαστικά στα ηλεκτρικά;

Η αντίσταση κύλισης και τα ελαστικά 

Η πίεση των ελαστικών, το πέλμα, η διάμετρος, το φάρδος και τα υλικά κατασκευής τους επηρεάζουν την αντίσταση κύλισης. Μάλιστα, σχετικά με την πίεση των ελαστικών, μελέτες έδειξαν ότι άνω του 50% των αυτοκινήτων χρησιμοποιούν ελαστικά με τουλάχιστον 0,3 bar κάτω από την απαιτούμενη πίεση. Αυτό, επομένως, αυξάνει σημαντικά την αντίσταση κύλισης. 

Παράλληλα, μέρος της αντίστασης κύλισης που προκαλεί η τριβή μεταξύ οδοστρώματος και ελαστικού, αποτελεί μέρος της πρόσφυσης. Προφανώς, η πρόσφυση συμβάλλει στην ασφάλεια του οχήματος. 

Ελαστικά αυτοκινήτου: Αύξηση στις τιμές τους!

Παράλληλα, τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης μειώνουν την απώλεια ενέργειας και εξοικονομούν καύσιμα. Μάλιστα, σε αυτό συμβάλλει η κατασκευή του ελαστικού, το σχήμα, το σχέδιο του πέλματος και η αρχιτεκτονική, μέσω της γεωμετρίας και της φύσης των εσωτερικών λινών. 

Επιπλέον, το βάρος του ελαστικού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προς την ίδια παραμόρφωση. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένα αντικείμενο, τόσο περισσότερη θερμότητα προκαλεί. Επομένως, η βελτιστοποίηση των διαφόρων υλικών των ελαστικών συμβάλλει στη μείωση της ενέργειας που απορροφά ένα ελαστικό. 

Παράλληλα, το ελαστικό πρέπει να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα κυκλοφορήσει. Ωστόσο σήμερα, μόνο λίγα ελαστικά πετυχαίνουν να συνδυάσουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο αντίστασης κύλισης με το επίπεδο φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα. 

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!