Πόσο είναι το πρόστιμο για την απουσία πυροσβεστήρα;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει τον οδηγό κάθε αυτοκινήτου να έχει πυροσβεστήρα και αν απουσιάζει προβλέπεται πρόστιμο.

Για τη μέγιστη οδική ασφάλεια τόσο τη δική μας όσο και των γύρω μας, ο πυροσβεστήρας πρέπει να υπάρχει πάντα στο αυτοκίνητό μας. Και μην πείτε ότι δεν θα τύχει σε εσάς, αφού η αναποδιά μπορεί να συμβεί σε όλους, ανά πάσα στιγμή. Επομένως αν έχετε έναν πυροσβεστήρα αυξάνετε τις πιθανότητες να σώσετε το αυτοκίνητό σας αν πάρει φωτιά, ή ακόμη και κάποιου άλλου χρήστη στο δρόμο.

Η πυρκαγιά σε ένα όχημα είναι μία επικίνδυνη κατάσταση. Η πρώτη επέμβαση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Η βενζίνη, το πετρέλαιο, καθώς και άλλα εύφλεκτα υγρά του αυτοκινήτου (όπως τα υγρά φρένων) συντελούν στην γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, επομένως ο πυροσβεστήρας είναι το πρώτο αντικείμενο, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουμε αν συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ποια κλήση μπορεί να… «φας» ανά 3 ώρες;

Επιλέξτε τον κατάλληλο πυροσβεστήρα

Η επιλογή ενός πυροσβεστήρα πρέπει να γίνει προσεκτικά και να γνωρίζετε το υλικό πυρόσβεσης. Στην αγορά υπάρχουν 3 διαδεδομένοι τύποι πυροσβεστήρων. Όπως ορίζει όμως η υπάρχουσα νομοθεσία, ο πυροσβεστήρας σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να είναι ξηράς κόνεως, κατάλληλος για κατηγορία πυρκαγιάς A, B, C και για ηλεκτρικό ρεύμα τάσης 1000 V, με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 8Α, 34Β, C και τουλάχιστον δυο κιλά.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει επίσης ετήσια συντήρηση, η οποία εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητά του. Αν σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί η απουσία πυροσβεστήρα, το πρόστιμο αγγίζει τα 80 ευρώ.

Τι δεν πρέπει να μεταφέρεις στο αυτοκίνητο σου

Πέρα από το σωστό τύπο πυροσβεστήρα, σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση τοποθέτησής του. Η θέση αποθήκευσή τους, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα αντίδρασής μας σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση σε μία δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση όπως είναι μία πυρκαγιά. Και ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τη σημαντικότητα του πυροσβεστήρα, πολλοί το αμελούν γιατί πιστεύουν ότι δεν θα τύχει σε αυτούς. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προνοητικοί και πριν ξεκινήσουμε την επόμενη διαδρομή μας, να βεβαιωθούμε ότι είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

abb_img
spot_img