PRI: Σαρωτικές αλλαγές στις πολιτικές για το Κλίμα

Η έκθεση PRI προβλέπει εντυπωσιακές και σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική μεταξύ του σήμερα και του 2025 σε Ενέργεια, Μεταφορές και Βιομηχανία.

Ακούστε το άρθρο

 

Οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του Θερμοκηπίου μπορεί να οδηγήσουν σε «απογείωση» της χρήσης οχημάτων μηδενικών εκπομπών, της τάξης του 30% όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση πρόβλεψης για την πολιτική, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επίσης, σύμφωνα με την PRI, οι αλλαγές  οδηγούν,  στην αύξηση της χρήσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο 30%. Δηλαδή στα τριπλά επίπεδα από τα σημερινά.

Στην έκθεση που συνέταξε ο, υποστηριζόμενος από τον ΟΗΕ, φορέας βιώσιμης επένδυσης «Principles for Responsible Investment» (PRI, Αρχές για Υπεύθυνη Επένδυση), επισημαίνεται, παράλληλα, πως οι ταχείες αλλαγές στα συστήματα χρήσης τροφίμων και γης θα παίξουν, επίσης, «κρίσιμο ρόλο».

Τι προβλέπει η έκθεση PRI;

Βάσει του «Σεναρίου Προβλεπόμενης Πολιτικής» η έκθεση προβλέπει «εντυπωσιακές και σαρωτικές» αλλαγές. Οι αλλαγές αφορούν την πολιτική μεταξύ του σήμερα και του 2025. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν την Ενέργεια, τις Μεταφορές, τη Βιομηχανία και τους τομείς Τροφίμων.

Μια τέτοια επιτάχυνση των πολιτικών διατηρεί την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η μείωση είναι σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ως τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος στόχος να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι υψηλότερο επίπεδο από τον 1,5 βαθμό Κελσίου θα είναι κάτι το ανέφικτο χωρίς περισσότερη γρήγορη δράση, επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη στη Σκωτία.

Αντλώντας πληροφορίες από περισσότερους από 200 ειδικούς, παγκοσμίως, όσον αφορά την χάραξη πολιτικής, Η έκθεση από την ομάδα προβλέψεων για το κλίμα του PRI, Inevitable Policy Response (Αναπόφευκτη Πολιτική Ανταπόκριση), αναλύει την πιθανή κατεύθυνση που θα πάρουν τα ταξίδια τα ερχόμενα χρόνια. Επιπλέον, στοχεύει στην ενημέρωση των επενδυτικών πρακτικών των επενδυτών με 120 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Οι εταίροι

Μεταξύ των στρατηγικών εταίρων που μετέχουν στον PRI είναι οι BlackRock, Goldman Sachs Asset Management και Nuveen.

«Η BlackRock πιστεύει ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι επενδυτικός κίνδυνος. Ακόμη ο κλιματικός κίνδυνος είναι καθ’ οδόν προς τον μηδενικό προκαλεί αξιόπιστα σενάρια που να περιγράφουν όχι μόνον τι είναι δυνατό, αλλά τι είναι πιθανό»

σημειώνει η Άσλεϊ Σούλτεν, επικεφαλής Επενδύσεων ESG στους κόλπους του Global Fixed Income στην BlackRock.

«Οι λεπτομερείς προβλέψεις για την χάραξη πολιτικής σε αυτήν τη δουλειά οδηγούντην αγορά σε σημαντικές αλλαγές. Αυτές αφορούν τα συστήματα ενέργειας και γης σε όλον τον κόσμο με την προβλεπόμενη επιτάχυνση της κλιματικής πολιτικής»

Περιγράφοντας τι χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα του 1,5 βαθμού Κελσίου, η έκθεση σημειώνει στο «Σενάριο Απαιτούμενης Πολιτικής» ότι ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει την αποψίλωση των δασών, ιδανικά ως το 2025, να σταματήσει τελείως την ανεξέλεγκτη καύση άνθρακα ως το 2035 και να καταργήσει σταδιακά τα νέα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα σχεδόν σε όλες τις αγορές ως το 2040, ενώ θα επιτυγχάνεται η χρήση 100% καθαρής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2045.

Το κενό ανάμεσα στο προβλεπόμενο και το απαιτούμενο σενάριο σημαίνει ότι:

«εταιρείες, επενδυτές και κυβερνήσεις eπιταχύνουν τώρα τις προσπάθειές τους περισσότερο από ποτέ.»

Yπογράμμισε ο Άλεξ Μπέρνχαρντ, επικεφαλής παγκοσμίως Έρευνας Βιωσιμότητας, στην BNP Paribas Asset Management.

«Αυτό είναι το βασικό μήνυμα προς την COP26», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Αυτοκινητοβιομηχανία και ΠΟΥ κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις

abb_img