Πρωτομαγιά: Τα μέτρα της Τροχαίας για το 3ήμερο

Η Τροχαία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την Πρωτομαγιά, καθώς αναμένεται μεγάλη έξοδος των εκδρομέων το 3ήμερο. Τι θα ισχύσει για τα φορτηγά;

Άλλο ένα 3ήμερο από αυτά που μας αρέσουν πλησιάζει, με τους εκδρομείς να ετοιμάζουν ήδη… βαλίτσες. Φέτος, η Πρωτομαγιά «πέφτει» Δευτέρα, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους των πόλεων να φύγουν και πάλι από το «κλεινόν άστυ», έπειτα και από το πρόσφατο 3ήμερο του Πάσχα.

Η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται μεγάλη και η Τροχαία ανακοίνωσε έκτακτα αυξημένα μέτρα, κατά το διάστημα από 28 Απριλίου έως και την  Μάϊου. Η εφαρμογή των μέτρων από την Ελληνική Αστυνομία θα ισχύσει σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στόχος η πρόληψη και η αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων θα είναι σε επαγρύπνηση τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας. Προφανώς, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Ειδικότερα, θα είναι διαθέσιμα περιπολικά, μοτοσυκλέτες, και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό.

Τα μέτρα της Τροχαίας για ένα ασφαλές Πάσχα!

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός για την Πρωτομαγιά περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου συνήθως επικρατεί μεγάλη κίνηση οχημάτων.
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου υπάρχει μαζική διακίνηση επιβατών, όπως δηλαδή αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί. Επίσης, αυστηρά θα είναι τα μέτρα και σε σημεία, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
 • Ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθώς και σε σημεία όπου λόγω εορταστικών εκδηλώσεων υπάρχει αυξημένη κίνηση χρηστών του οδικού δικτύου.
 • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων. Πιο συγκεκριμένα, για υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής.
 • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Τροχαία ατυχήματα: 5 προτάσεις για τη μείωση των θανάτων

Τι ισχύει για τα φορτηγά;

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι ένα από τα μέτρα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. Με αυτόν τον τρόπο, η Τροχαία θα δώσει περαιτέρω λύση για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων. Όπως επίσης και την βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, για το ρεύμα εξόδου, η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει την Παρασκευή (28/4) από τις 16:00 τις 22:00 και το Σάββατο (29/4) από τις 8:00 έως τη 13:00. Τέλος, για το ρεύμα εισόδου, η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (1/5) από τις 16:00 έως τις 23:00.

Τροχαία ατυχήματα: Συχνότερη η εμπλοκή των νέων έως 30 ετών!

Τι να προσέξουν οι εκδρομείς πριν ταξιδέψουν

Με αφορμή την έξοδο του 3ημέρου για την Πρωτομαγιά η Ελληνική Αστυνομία, συνιστά στους πολίτες τα εξής:

 • Τεχνικό έλεγχο στο όχημα και ενημέρωση για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
 • Ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση και τήρηση του Κ.Ο.Κ.
 • Σεβασμό στις οδικές σημάνσεις και συμμόρφωση στις υποδείξεις των τροχονόμων.
 • Αποφυγή χρήσης κινητών τηλεφώνων και συσκευών που αποσπούν την προσοχή.
 • Αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.
 • Χρήση παιδικών καθισμάτων για την προστασία των παιδιών.
 • Υποχρεωτική η ζώνη ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσυκλέτες.
 • Γενικά σεβασμό και προστασία των συνεπιβατών και των συνανθρώπων που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.

Editorial