Ρουμανία: Τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα φτάσουν το 29% της αγοράς

Ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Αυτοκινήτων στη Ρουμανία, εκτιμά ότι τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα φτάσουν το 29% της αγοράς.

Ακούστε το άρθρο

Η ανάλυση του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ρουμανίας εκτιμά, ότι φέτος θα ταξινομηθούν στη Ρουμανία σχεδόν τρεις φορές περισσότερα «πράσινα» αυτοκίνητα από τα πετρελαιοκίνητα.

Εντός αυτών, τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν μερίδιο αγοράς 12,7%, που ισοδυναμεί με άλμα 24,7% στις ταξινομήσεις τους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ρουμανία: Τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα φτάσουν το 29% της αγοράς

Το 2024, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προβλέπουν συνέχιση της αυξητικής τάσης στον αριθμό των ταξινομημένων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σε παρόμοιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+24,4%).

Ρουμανία: Τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα φτάσουν το 29% της αγοράς

Η αύξηση για τις ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην κατηγορία αυτή εκτιμάται σε περίπου 87,2% σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Σημάδια ανάκαμψης της αγοράς εμφανίστηκαν τον Απρίλιο, με αύξηση άνω του 34%, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο μήνας αυτός συνέπεσε με το τέλος της πρώτης περιόδου του «πράσινου» προγράμματος επιδότησης Rabla Plus.

Ρουμανία: Τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα φτάσουν το 29% της αγοράς

Η Dacia παραμένει πάντα η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα (μερίδιο 36%). Η Tesla διπλασίασε τις πωλήσεις της την ίδια περίοδο και ανέβηκε 11 θέσεις, μπαίνοντας στην πρώτη 10άδα.

Παρά την πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 10,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο ξεπεράστηκε το όριο των 30.000 πωληθέντων μονάδων, σύμφωνα με την Autofacts.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρουμανία θα κλείσουν το 2024 με αύξηση 1,7% σε σχέση με πέρυσι για τα επιβατικά αυτοκίνητα και 0,6% για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, σύμφωνα με την έκθεση PwC Autofacts που διεξήχθη σε πέντε αγορές της Κεντρικής Ευρώπης

Για ολόκληρο το έτος, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,5%, με κινητήρια δύναμη τα LCV (Light Commercial Vehicles). Στην περίπτωση των επιβατικών αυτοκινήτων, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 7,1%. Από το 2027 στη Ρουμανία θα παράγονται κυρίως FHEV (πλήρως υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα).

 

 

abb_img