Σκρέκας: Η «πράσινη» οικονομία ως πυλώνας ανάπτυξης

Οι δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, στο πέμπτο "Renewable and Storage Forum" και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρωί της Παρασκευής, 3 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η δεύτερη και τελευταία μέρα του 5ου “Renewable and Storage Forum”. Η εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ανήκε στον κ. Χάρη Δούκα, καθηγητή ΕΜΠ και πλέον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Μίλτος Ζαμπάρας, τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για να απευθύνει χαιρετισμό στο ακροατήριο, ενώ λίγο αργότερα στο προσκήνιο βρέθηκε ο κ. Κώστας Σκρέκας, νυν Υπουργός Ανάπτυξης και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Δούκας επισήμανε πως η κλιματική κρίση αφορά άμεσα την περιοχή της Μεσογείου και τη χώρα μας. Αυτό άλλωστε φανερώνουν φαινόμενα όπως καύσωνες, μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες, η συχνότητα των οποίων μεγαλώνει. Έτσι, ανέφερε την ανάγκη να γίνει η Αθήνα πιο βιώσιμη, κάτι που θα έρθει μέσα από την εφαρμογή «πράσινων» μέτρων. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της παροχής βοήθειας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Σκυλακάκης: Προτεραιότητα το συμφέρον του καταναλωτή – Cars Electric

Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Σκρέκας ως προς την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης

Ο κ. Σκρέκας συνομίλησε με τον κ. Θοδωρή Παναγούλη. Η θεματική της συζήτησης ήταν η «πράσινη» οικονομία ως πυλώνας της εθνικής αναπτυξιακής πορείας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως η «πράσινη» μετάβαση είναι μονόδρομος για βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, η «πράσινη» μετάβαση αφορά έναν οριζόντιο μετασχηματισμό οικονομίας και κοινωνίας.

Όπως και ο κ. Δουκας, ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά στα ακραία φαινόμενα που κάνουν όλο και συχνότερα πλέον την εμφάνιση τους. Τόνισε πως η προστασία του κλίματος έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για τον πλανήτη. Υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις που φέρνουν βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη μια αλλαγή στην κουλτούρα των πολιτών.

HELLENiQ ENERGY: Εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο – Cars Electric

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε ΑΠΕ έναντι άλλων χωρών

Ως προς το υψηλό ενεργειακό κόστος, επισήμανε πως είναι υψηλό γιατί εισάγουμε ένα σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνουμε. Παράλληλα, υπάρχει υψηλό κόστος σχετικό με τη χρήση άνθρακα. Επομένως, ο τρόπος μείωσης του κόστους ενέργειας είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ έναντι πολλών άλλων χωρών. Η μέθοδος διασφάλισης ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας είναι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η μείωση των ενεργειακών εισαγωγών.

ΔΕΗ: Εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία – Cars Electric

Σημαντικές επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας τα επόμενα χρόνια

Ως προς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως θα συνεχίσουν στο μέλλον. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν πλέον και σημαντικές επενδύσεις σε αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει χαράξει μια στρατηγική στον ενεργειακό τομέα και στην ανάπτυξη της χώρας, που προβλέπει διάφορα σενάρια. Για κάθε σενάριο υπάρχουν έτοιμες λύσεις αντιμετώπισης.

ΑΔΜΗΕ: Πρόοδος στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Cars Electric

Ανάγκη για σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την οικονομία για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης

Τέλος, ο κ. Σκρέκας ανέφερε την ανάγκη για σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα δεν είναι να εισάγουμε όλα τα προϊόντα που έχουν σχέση με την «πράσινη» μετάβαση. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρξει εγχώρια παραγωγή τέτοιων προϊόντων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία, ώστε να έρθει βιώσιμη ανάπτυξη. Ανακοίνωσε, λοιπόν, τη μελλοντική έλευση ενός νέου καθεστώτος που θα στηρίζει τη βιομηχανία στην προσπάθεια παραγωγής προϊόντων σχετικών με την «πράσινη» μετάβαση.

abb_img
spot_img