Σκυλακάκης: Προτεραιότητα το συμφέρον του καταναλωτή

Η ομιλία που έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πέμπτο "Renewable and Storage Forum".

Ξεκίνησε σήμερα, 2 Νοεμβρίου, το πέμπτο “Renewable and Storage Forum”. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στην αίθουσα ballroom του ξενοδοχείου Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα. Στο “Renewable and Storage Forum” συμμετέχουν εκλεκτοί ομιλητές από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό χώρο, καθώς και από τον χώρο της πολιτικής, όπως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας.

Οι ομιλητές του συνεδρίου αναλύουν ζητήματα ενεργειακής μετάβασης και των προκλήσεων που τη συνοδεύουν. Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις αφορούν τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα, ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης μέσω των «πράσινων» επενδύσεων. Το συνέδριο θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου.

HELLENiQ ENERGY: Εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο – Cars Electric

Η ομιλία που έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης

Μεταξύ των ομιλιών της πρώτης ημέρας ξεχώρισε ασφαλώς αυτή του κυρίου Θεόδωρου Σκυλακάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Σκυλακάκης στην ομιλία του δήλωσε πως τα έκτακτα μέτρα θα τελειώσουν από 1η Ιανουαρίου 2024, αν δεν προκύψει κάποιος άλλος κίνδυνος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και του φυσικού αερίου.

ΔΕΗ: Εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία – Cars Electric

Το ενιαίο τιμολόγιο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Σχετικά με τις αλλαγές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις. Θα υπάρξει πλήρης ελευθερία για τους προμηθευτές, αλλά και ένα ενιαίο τιμολόγιο. Το τιμολόγιο αυτό θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές και θα βοηθάει τους καταναλωτές να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το κράτος θα εκπροσωπήσει τον καταναλωτή προς το συμφέρον του. Ανέφερε πως υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης ως προς τον φθηνότερο προμηθευτή. Επομένως, είναι απαραίτητο να υπάρξουν κρατικές παρεμβάσεις, μέσω του ενιαίου τιμολογίου. Έτσι, θα υπάρχει διαφάνεια τιμών και θα λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός.

ΑΔΜΗΕ: Πρόοδος στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Cars Electric

Το αδιέξοδο από την έλλειψη αρκετού ηλεκτρικού χώρου για ΑΠΕ

Σχετικά με τις ΑΠΕ, ο Υπουργός δήλωσε πως ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος  έχει οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι επαρκής και έχει δημιουργήσει μια μεγάλη «ουρά» έργων που περιμένουν τη σύνδεση τους. Επομένως, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού χώρου σε σχέση με τη ζήτηση για σύνδεση έργων. Ο κύριος Σκυλακάκης επισήμανε πως οι επερχόμενες λύσεις του Υπουργείου θα επιτρέψουν την ταχύτερη εισαγωγή έργων στο σύστημα. Παράλληλα, θα δημιουργήσουν πρόσθετο ηλεκτρικό χώρο και θα κάνουν όλο το σύστημα πιο ευσταθές.

IEA: Δημοσίευση του World Energy Outlook 2023 – Cars Electric

Προτεραιότητα το συμφέρον των καταναλωτών

Κλείνοντας, ο κύριος Σκυλακάκης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο. Δεν είναι δυνατό όλοι οι επενδυτές να είναι εξίσου ευχαριστημένοι από ένα υπουργείο. Τόνισε πως θα υπάρξει χώρος στο δίκτυο και για τους μικρούς επενδυτές. Παράλληλα, ανέφερε πως ο αδύναμος στην εξίσωση της ενεργειακής αγοράς είναι ο καταναλωτής. Επομένως, ο ρόλος του κράτους είναι να φροντίσει και τα συμφέροντα του αδύναμου. Αυτό θα συμβεί διότι αν δεν τα φροντίσει το κράτος, δεν υπάρχει άλλος να τα φροντίσει. Επιλογικά, το πιο σημαντικό για τον κ. Σκυλακάκη είναι όλοι να θυμούνται πως το υπουργείο είναι εδώ για το σύνολο της αγοράς, αλλά έχοντας πρώτα στο μυαλό του τον καταναλωτή.

 

abb_img
spot_img