Διεθνείς διασυνδέσεις: Ο δρόμος για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και εξαγωγέα ενέργειας

Τα οφέλη που θα φέρουν οι διεθνείς διασυνδέσεις στην Ελλάδα και τα εμβληματικά έργα που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η ενίσχυση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες αποτελούν σημαντικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης. Μέσω αυτών, η χώρα θα μπορέσει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Παράλληλα, θα αυξήσει τη γεωπολιτική της σημασία. Υπεύθυνος φορέας για την προώθηση της ενίσχυσης τους είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Η Ελλάδα προωθεί με ταχείς ρυθμούς την ενεργειακή της μετάβαση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και από κυβερνητικές πηγές, σε βάθος δεκαετίας η Ελλάδα θα παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια, ώστε να ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και να εξάγει καθαρή ενέργεια σε άλλες χώρες. Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής, αλλά και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μελλοντικά, θα μας οδηγήσουν εκεί.

Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές των εταιρειών προμήθειας ρεύματος για τον Ιανουάριο – Cars Electric

Τα οφέλη από τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας

Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξάγει την περίσσεια καθαρή ενέργεια που θα παράγει. Έτσι, θα βελτιώσει την οικονομία της, ενώ θα σταθεροποιήσει περισσότερο και το ενεργειακό της σύστημα. Παράλληλα, μέσω των διεθνών διασυνδέσεων, θα αποτελέσει σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Συγκεκριμένα, θα μεταφέρει ενέργεια από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσει στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει τη σημασία της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης.

ΑΔΜΗΕ: Το 61% της ηλεκτροπαραγωγής του Νοεμβρίου ήταν από καθαρή ενέργεια – Cars Electric

Οι υπάρχουσες διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας

Το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς το παρόν είναι συνδεδεμένο με τα συστήματα μεταφοράς της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα πρόσφατα αναβάθμισε τη διασύνδεση της με τη Βουλγαρία. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των διασυνδέσεων της και με τις υπόλοιπες προαναφερθείσες χώρες.

HELLENiQ ENERGY: Προσφορά 8 τόνων τροφίμων σε κοινωνικά συσσίτια τις ημέρες των Χριστουγέννων – Cars Electric

Τα εμβληματικά έργα των επόμενων ετών

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει πρόβλεψη για ολοκλήρωση διεθνούς διασύνδεσης της Ελλάδας αφενός με την Αίγυπτο και αφετέρου με Κύπρο και Ισραήλ. Η ολοκλήρωση αυτών των εμβληματικών και φιλόδοξων τεχνικά έργων τα επόμενα χρόνια θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό όλους τους ενδιαφερόμενους. Όπως ήδη αναφέραμε, θα έχουν ως αποτέλεσμα και την περαιτέρω ανάδειξη της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας ως ενεργειακός συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής – Ασίας.

Τέλος, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Γερμανία, καθώς και με τη Σαουδική Αραβία. Η ολοκλήρωση όλων των προαναφερθέντων έργων θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Επομένως, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, έχουν σε υψηλή προτεραιότητα την προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας. Οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία αναμένονται ραγδαίες.

abb_img
spot_img