Στροφή στα αυτοκίνητα με εναλλακτικό καύσιμο (;)

Τα αυτοκίνητα με εναλλακτικό καύσιμο σημειώνουν μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές και οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

Η αύξηση της τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, στρέφει τους καταναλωτές σε αυτοκίνητα με εναλλακτικό καύσιμο. Με την αγορά ενός τέτοιου είδους αυτοκινήτου επιθυμούν τη μείωση του κόστους και σε δεύτερο χρόνο την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα αυτοκίνητα με εναλλακτικό καύσιμο, λοιπόν, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις τους σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, παρατηρούμε μείωση στις πωλήσεις σε αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και diesel.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αύξηση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2022!

Αύξηση των πωλήσεων σε αυτοκίνητα με εναλλακτικό καύσιμο στην Ευρώπη

Τη στροφή των καταναλωτών στα αυτοκίνητα με εναλλακτικό καύσιμο παρατηρούμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα στη Σουηδία κυκλοφόρησαν 589 τέτοια μοντέλα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κυκλοφόρησαν μόλις 4. Σημείωσαν, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 14.625%. Αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις πωλήσεων κατέγραψαν οι παρακάτω χώρες:

  • Ιρλανδία – 2.104,2%
  • Γερμανία – 287,7%
  • Σλοβακία – 280,7%
  • Τσεχία – 197,1%
  • Λετονία – 150%
  • Λιθουανία – 144%
  • Πορτογαλία – 117,3%

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αύξηση στα θανατηφόρα τροχαία

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 673 αυτοκίνητα με εναλλακτικό καύσιμο, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι πωλήσεις ήταν 209. Παρατηρούμε, δηλαδή, μία αύξηση στις πωλήσεις κατά 222%. Ακόμη, στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφόρησαν 505 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία του ACEA. Παρουσίασαν, λοιπόν, μια αύξηση κατά 20,5% σε σχέση με πέρσι.

Επιπλέον, αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών οχημάτων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ταξινομήθηκαν 1274 τέτοια οχήματα με αύξηση +45,1%. Επιπρόσθετα, αύξηση +22,3% παρουσίασαν και τα υβριδικά αυτοκίνητα. Κυκλοφόρησαν, μάλιστα, 6.187 μονάδες στην Ελλάδα.

Τέλος, στις πωλήσεις αυτοκινήτων με φυσικό αέριο παρατηρούμε μείωση, η οποία αγγίζει το -39,5%. Κυκλοφορήσαν, δηλαδή, στη χώρα μας μόνο 196 τέτοιου είδους αυτοκίνητα.

Πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών: Αύξηση 9,3% τον Φεβρουάριο

Αύξηση σε ηλεκτρικά και μείωση σε βενζίνη και diesel στην Ε.Ε.

Αυξημένες είναι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα διπλασίασαν το μερίδιο, το οποίο κατέχουν στην αγορά, και πλέον αγγίζει το 10,0%. Τα plug-in υβριδικά συγκεντρώνουν το 8,9% της αγοράς.

Μακρόν: Αυτοκίνητο με 80 ευρώ το μήνα για χαμηλόμισθους

Ακόμη, στην Ευρώπη κυκλοφόρησαν 378.009 αυτοκίνητα, τα οποία καταναλώνουν diesel. Παρατηρούμε, δηλαδή, μια πτώση σε ποσοστό -33,2%. Τέλος, τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης σημείωσαν μείωση κατά το ίδιο διάστημα.

Κυκλοφόρησαν 808.039 μονάδες και το μερίδιο αγοράς έφτασε στο 36% από το 40,8%. Ωστόσο, παραμένουν τα πιο δημοφιλή σε όγκο οχήματα.

 

Editorial