Ηλεκτρικά καρτ: Έτοιμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 (;)

Τα ηλεκτρικά καρτ είναι υποψήφια για να αποτελέσουν επίσημο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, το 2028.

Πολλοί είναι εκείνοι θέλουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό να συμμετέχει ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, το εν λόγω ζήτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αρκετές φορές στο παρελθόν, με τους αρμόδιους φορείς να έχουν εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

Η συγκεκριμένη επιθυμία κοντεύει να πάρει σάρκα και οστά πραγματικότητα, αφού είναι πολύ πιθανό να μπει στη λίστα των αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Αντζελες. Μάλιστα, η πιθανή μορφή με την οποία ο μηχανοκίνητος αθλητισμός θα δώσει το παρών στην Ολυμπιάδα, είναι τα ηλεκτρικά καρτ.

Στην Πλατεία Νερού η υπερειδική του Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Τα ηλεκτρικά καρτ μεταξύ και άλλων «υποψήφιων» αθλημάτων

Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει προσθέσει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη λίστα αθλημάτων για το πρόγραμμα εν όψει της Ολυμπιάδας του 2028. Επιπλέον, στην ίδια λίστα είναι το μπέιζμπολ, το λακρός, το breakdancing, το καράτε, το kickboxing, το σκουός, το κρίκετ και το flag football.

Μάλιστα, η εν λόγω κατηγορία έκανε την πρώτη της εμφάνισή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, το 2018 στο Μπουένος Άιρες. Από τότε, η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου (FIA) πιέζει τη ΔΟΕ, ώστε το άθλημα να «προχωρήσει» και στο επόμενο στάδιο.

Formula E: Πρώτο βάθρο για την ομάδα της Nissan στη Ρώμη

Αγώνες αυτοκινήτων στην Ολυμπιάδα του 1900;

Να σημειώσουμε ότι (αρκετά) παλαιότερα, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειδικότερα, αρκετές εταιρείες αυτοκινήτων, κυρίως γαλλικές, έλαβαν μέρος σε αγώνες. Αυτοί ήταν χωρισμένοι σε 14 κατηγορίες και αφορούσαν κυρίως τεστ αντοχής, καθώς και αξιοπιστίας.

Ωστόσο, δεν το θεώρησαν ως επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και οι νικητές έλαβαν κανονικά τα μετάλλιά τους. Ουσιαστικά, ο εν λόγω αγώνας ήταν επίδειξης, καθώς τα βλέμματα ήταν στις εταιρείες και όχι στους οδηγούς.

Η εισαγωγή του Motorsport στους Ολυμπιακούς Αγώνες «ψήνεται» από το 2012. Τότε, η ΔΟΕ αναγνώρισε και επίσημα την FIA ως μέλος της Ένωσης Αναγνωρισμένων Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών της ΔΟΕ (ARISF).

Το Ford SuperVan «ηλεκτρίζει» το Pikes Peak

Όμως, γιατί ηλεκτρικά καρτ; Η απάντηση δεν είναι σαφής. Ωστόσο, έχει λογική, καθώς βρισκόμαστε στη μετάβαση από τους θερμικούς κινητήρες στους ηλεκτρικούς. Επομένως, οι αγώνες με ηλεκτρικά οχήματα, έστω και αν είναι καρτ, θα αγγίξει τους υποστηρικτές της ηλεκτροκίνησης και θα μυήσει και τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, ο τύπος των εν λόγω οχημάτων δεν έχει ανάγκη από μεγάλες υποδομές συγκριτικά με τα οχήματα πλήρους μεγέθους. Ωστόσο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε αγώνες με οχήματα, και δη ηλεκτρικά, να αποτελούν αγώνισμα της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού.

Τις επόμενες βδομάδες θα μάθουμε και την τελική απόφαση.

Editorial