Τα ηλεκτρικά οχήματα θα «κατακτήσουν» την αγορά έως το 2030

Σύμφωνα με έρευνα των EY και Eurelectric, τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν το 55% των παγκόσμιων πωλήσεων μέχρι το 2030.

Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρικά οχήματα σημειώνουν υψηλές πωλήσεις. Ο ρυθμός απόκτησής τους παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και μάλιστα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Χαρακτηριστικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών το 2022 εκτοξεύτηκαν στο 55%, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη των EY και Eurelectric, το 2020 οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έφτασαν το 27% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων στην Κίνα. Στην Ευρώπη ήταν λίγο πιο πάνω από το 20%, ενώ στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 7%.

ADAC: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αξιόπιστα!

Τα ηλεκτρικά οχήματα «ανεβαίνουν» συνεχώς

Βέβαια, για να παραμείνουν οι πωλήσεις σε αυτό το επίπεδο και να ανέβουν περισσότερο, θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες που ανήκουν τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Στόχος, η σωστή προετοιμασία για τη μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων από το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

Η έρευνα, μας δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν 6 βασικές προτεραιότητες για τη μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, η μελέτη τονίζει την ανάγκη συνεργασίας των συμμετεχόντων στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης για την ομαλότερη μετάβαση σε αυτή.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα vs πλυντήριο αυτοκινήτων

Οι 6 βασικές προτεραιότητες για τα ηλεκτρικά οχήματα

Όπως ήδη αναφέραμε, σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες στην ηλεκτροκίνηση οφείλουν να εστιάσουν σε 6 βασικές προτεραιότητες.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες και ζωτικές πρώτες ύλες
  • Παραγωγή καθαρής και πράσινης ενέργειας
  • Ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων με τεχνολογία έξυπνων δικτύων ενέργειας
  • Ψηφιακές πλατφόρμες και mobile apps για τη βελτιστοποίηση της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
  • Ψηφιακές πλατφόρμες και mobile apps για τη βελτιστοποίηση της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι πινακίδες που κάθε κάτοχος πρέπει να γνωρίζει!

Οι υποδομές φόρτισης στην κορυφή της λίστας

Μία άλλη σημαντική προϋπόθεση για την μετάβασή στην ηλεκτροκίνηση, την οποία αναδεικνύει η έρευνα, είναι οι υποδομές φόρτισης και η ανάγκη ύπαρξής τους. Ειδικότερα, μέχρι το 2040 ο συνολικός αριθμός των αναγκαίων αστικών, ιδιωτικών και δημόσιων φορτιστών στην Ευρώπη, θα αγγίξει τα 140 εκατομμύρια, για την εξυπηρέτηση περίπου 239 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων.

Για την ακρίβεια, στις ΗΠΑ, συνολικά 91 εκατομμύρια φορτιστές θα είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση 152 εκατομμυρίων οχημάτων, την ίδια περίοδο.

Η μελέτη προτείνει την εγκατάσταση φορτιστών στα σπίτια ή στον χώρο εργασίας των ανθρώπων. Οι κατάλληλοι φορείς, όπως οι διαχειριστές δικτύου και οι δημόσιες αρχές, θα πρέπει από κοινού να προετοιμάσουν την ανάπτυξη δικτύων.

Ποια πόλη απαγορεύει τα ηλεκτρικά οχήματα;

Ο ρόλος των εταιρειών ηλεκτρισμού

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην ευκολότερη «ηλεκτρική» μετάβαση θα έχουν οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να έχουν έναν πιο πελατοκεντρικό ρόλο, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία.

Ειδικότερα, θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο με τους υπεύθυνους αστικού σχεδιασμού και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν δίκτυα που θα επιτρέπουν τη σύνδεση ανανεώσιμων και άλλων μορφών ενέργειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να διαχειριστούν νέα ενεργειακά φορτία στα σημεία φόρτισης. Όπως επίσης και να επιδιώξουν την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την αμφίδρομη ροή ενέργειας κατά μήκος του δικτύου.

abb_img