Test Ride || SEAT MO eScooter 125: Ο Βασιλιάς της πόλης!

Δοκιμάζουμε το ηλεκτρικό Scooter SEAT MO, το οποίο προσφέρει αυτονομία πάνω από 100 χιλιόμετρα και τελική ταχύτητα στα 100 χλμ./ώρα.

Τα ηλεκτρικά scooters κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, δίνοντας λύση στο κυκλοφοριακό χάος των πόλεων. Ένα επιπλέον όφελος είναι και το χαμηλό κόστος μετακίνησης. Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα, προσφέρει το SEAT MO eScooter 125, το οποίο μας ενθουσίασε τις μέρες της δοκιμής μας.

Πεντάστερα τα νέα SEAT Ibiza και Arona στο EuroNCAP

Δεν είναι απλά ένα ηλεκτρικό scooter

Σχεδιαστικά το SEAT MO κεντρίζει το ενδιαφέρον με τη φουτουριστική εμφάνιση του. Εμπρός ξεχωρίζει ο στρογγυλός LED προβολέας, ενώ στις άκρες του φαίρινγκ υπάρχουν LED φώτα ημέρας-φλας, μιας και το χρώμα τους αλλάζει από λευκό σε πορτοκαλί, μόλις βγάλεις φλας. Η κοντή φιμέ ζελατίνα ταιριάζει με το όλο σύνολο και δίνει μία σπορ πινελιά.

Στα αριστερά του διακρίνουμε την τετράγωνη αποσπώμενη μπαταρία, ενώ ο τροχός είναι σε κοινή θέα, καθώς το ψαλίδι είναι μονόμπρατσο. Στο πίσω μέρος έχουμε ένα πολύ όμορφο και λεπτό φωτιστικό σώμα που είναι LED και έχει ενσωματωμένα τα φλασάκια.

Το τιμόνι είναι στο σωστό ύψος και δεν κουράζει τον οδηγό, ενώ ο πίνακας υγρών κρυστάλλων είναι ευανάγνωστος και πλήρης ενδείξεων. Όσον αφορά τον χώρο κάτω από την σέλα, χωράει δύο full face κράνη, ενώ μένει και λίγος ακόμη χώρος για μικροαντικείμενα.

Το SEAT Mo 125 δοκιμάζεται σε άμμο και χιόνι!

Φορτίζει και στον χώρο σας αν θέλετε

Μία από τις πρωτοπορίες του SEAT MO είναι η αποσπώμενη μπαταρία των 5,6 kWh. Για να την αφαιρέσετε από το scooter, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε  ένα μικρό μοχλό που βρίσκεται στο χώρο κάτω από τη σέλα και απασφαλίζει τη μπαταρία.

Έπειτα ο αναβάτης πρέπει να τραβήξει απλά τη μπαταρία και να την μετακινήσει σαν ένα τροχήλατο βαλιτσάκι. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να τη μεταφέρει στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας του, για να φορτίσει χωρίς να ψάχνει για καλώδια και μπαλαντέζες.

Σε 6 ώρες η μπαταρία φτάνει στο 100% της χωρητικότητάς της. Βέβαια για τη στάθμη της φόρτισης, πέρα από τη φωτεινή ένδειξη, είναι διαθέσιμη και ειδική εφαρμογή που ενημερώνει το χρήστη για την όλη διαδικασία μέσω smartphone.

Test Ride || SEAT MO eScooter 125: Ο Βασιλιάς της πόλης!

Δυνατός ο ηλεκτροκινητήρας του SEAT MO

To δυναμικό SEAT MO έχει μέγιστη ισχύ 12 ίππων χάρη στον ηλεκτροκινητήρα ισχύος 7000W, ο οποίος μπορεί να φτάσει στιγμιαία τα 9000W. Για την τροφοδοσία του με ρεύμα, φροντίζει η μπαταρία λιθίου που αναφέραμε παραπάνω. Σύμφωνα με τη SEAT, η μπαταρία διατηρεί το 97% της χωρητικότητάς της μετά από 500 κύκλους φόρτισης. 

Για την κίνησή του, το MO διαθέτει 3 modes λειτουργίας: Eco, City και Sport με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 70, 85 και 100 χλμ./ώρα αντίστοιχα. Επιπλέον, η αυτονομία του SEAT MO ικανοποιεί και με το παραπάνω, ανεξάρτητα από τον τύπο αναβάτη.

SEAT: Οι 7 τρόποι για να εξοικονομήσετε καύσιμα

Το πρόγραμμα Eco, σε συνδυασμό με κίνηση στο αστικό περιβάλλον θα δώσει πάνω από 100 χιλιόμετρα αυτονομίας, το City λίγο πιο κάτω από το Eco, ενώ το Sport πάνω από τα 80 χιλιόμετρα.

Επίσης, ανάλογα με το πρόγραμμα αλλάζει αντίστοιχα και η αίσθηση από τη μανέτα του γκαζιού. Άξια αναφοράς είναι η ύπαρξη όπισθεν. Για τη χρήση της, το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός, είναι να κρατήσει πατημένο το πράσινο κουμπί στην αριστερή μεριά του τιμονιού και να ανοίξει απαλά το γκάζι. Έπειτα το MO αρχίζει να κινείται προς τα πίσω, κάνοντας την οπισθοπορεία σε ανωφέρειες… παιχνιδάκι.

Την πέδηση του SEAT MO εξασφαλίζουν οι δίσκοι των 260 χιλιοστών εμπρός και των 240 χιλιοστών πίσω, με συνδυασμένη λειτουργία. Κατά το πάτημα ενεργοποιείται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που φορτίζει ελάχιστα τη μπαταρία.

Test Ride || SEAT MO eScooter 125: Ο Βασιλιάς της πόλης!

Ιδανικός σύντροφος για την καθημερινότητα

Το SEAT MO κατά τη διάρκεια της δοκιμής του, μας ενθουσίασε με την ευκολία χρήσης του, αλλά και με το εντυπωσιακό του τράβηγμα σε κάθε άνοιγμα της μανέτας του γκαζιού. Επιπρόσθετα, το χαμηλό κέντρο βάρους και η ευκολία χειρισμού σε χαμηλές ταχύτητες, προσφέρουν μέγιστη ευελιξία στο scooter της SEAT.

Όταν θα κινηθείτε ελαφρώς εκτός πόλης, οι μεγάλοι τροχοί προσφέρουν αυξημένη σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες. Η ανάρτηση είναι ελαφρώς σκληρή, αλλά συμβάλλει στη στιβαρότητα και στην πληροφόρηση όσο ο ρυθμός ανέβει.

Πάντως σε γενικές γραμμές δεν θα έχετε παράπονο από την ποιότητα κύλισης. Τέλος, τα φρένα είναι πολύ καλά τόσο σε αίσθηση, όσο και σε δύναμη, με τις δύο μανέτες να είναι ρυθμιζόμενες.

Test Ride || SEAT MO eScooter 125: Ο Βασιλιάς της πόλης!

Το MO σε κάνει να αναθεωρήσεις για τα ηλεκτρικά Scooter

Το SEAT MO δείχνει το δρόμο της δίκυκλης ηλεκτροκίνησης, καθώς κινεί με άνεση δυο ενήλικες κάθε μέρα χωρίς εκπτώσεις σε τελική και αυτονομία. Το scooter της SEAT εκτοξεύει την πρακτικότητα, με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλος, η τιμή του μπορεί να μην είναι μικρή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το μειωμένο κόστος χρήσης και συντήρησης.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γράτσος

Editorial