Πώς λειτουργεί το σύστημα eCall;

Μπορεί το eCall να ανήκει στο βασικό εξοπλισμό των νέων μοντέλων, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του.

Ακούστε το άρθρο

Το σύστημα eCall ή SOS ανήκει στον βασικό εξοπλισμό των νέων επιβατικών οχημάτων, από τις 31 Μαρτίου 2018. Μάλιστα, ενσωματώνεται από την ίδια ημερομηνία και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Το eCall είναι ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης. Το συναντάμε στην πλαφονιέρα της οροφής των αυτοκινήτων, στο κέντρο, ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό.

EuroNCAP: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ασφαλή για το 2022!

Το eCall σώζει ζωές

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας οχημάτων. Πέρα από την άνεση που παρέχει, προσφέρει και αυξημένη ασφάλεια. Ένα τέτοιο επίτευγμα της τεχνολογίας είναι και το eCall. Το εν λόγω σύστημα, σε περίπτωση ατυχήματος δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ή χειροκίνητης κλήσης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Έτσι, υπάρχει άμεση ενημέρωση των σωμάτων ασφαλείας για βοήθεια.

Μπορείς να σβήσεις το πρόστιμο από… κλήση της Τροχαίας;

Να διευκρινίσουμε όμως ότι το eCall ή SOS είναι αποκλειστικά συσκευή ασφαλείας. Δεν μπορεί να παρακολουθήσει το όχημα ή τη συμπεριφορά του οδηγού. Με την ενεργοποίησή του, ξεκινάει ο δορυφορικός εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης του καλούντος μέσω του συστήματος Galileo. Ο αριθμός είναι κοινός, λειτουργεί 24ώρο και χωρίς χρέωση, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς μπορεί να «μπλέξεις» από την κλοπή του αυτοκινήτου σου;

Πώς λειτουργεί;

Το eCall όταν όλα βαίνουν καλώς είναι ανενεργό και μόνο σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει ενεργοποίηση. Επίσης, το ακούσιο πάτημα του κουμπιού SOS δεν ενημερώνει τις Αρχές. Αν υπάρξει σύγκρουση ή ενεργοποίηση των αερόσακων, τότε ενημερώνει το κέντρο διαχείρισης. Στη συνέχεια, οι διαχειριστές του κέντρου επικοινωνούν με τον οδηγό μέσω ανοιχτής ακρόασης.

Επιπλέον, σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να ενεργοποιηθεί και με το πάτημα του σχετικού κουμπιού. Μάλιστα, η συσκευή IVS εντός του οχήματος στέλνει αυτόματα στις αρμόδιες υπηρεσίες μία ελάχιστη δέσμη δεδομένων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέση του οχήματος (με βάση το GPS της συσκευής IVS), τον αριθμό πλαισίου, το χρώμα και τη μάρκα/μοντέλο.

Μάλιστα, το εκπληκτικό με το eCall είναι ότι λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανεξάρτητα από την τοποθεσία σας, σε περίπτωση ατυχήματος, το όχημα κάνει σύνδεση με το πλησιέστερο δίκτυο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

abb_img