Τι σημαίνει ο όρος Greenflation;

Greenflation ή αλλιώς ο «οικολογικός πληθωρισμός» αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα της καθαρής ενέργειας;

Ακούστε το άρθρο

Ο «οικολογικός πληθωρισμός» ή αλλιώς το κόστος που έχει να κάνει με τη μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον, μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα ανησυχητικός για πολλές βιομηχανίες. Αυτό προβλέπει ο Vaibhav Chaturvedi, ο οποίος είναι συνεργάτης στο Συμβούλιο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού (CEEW).

Πιο συγκεκριμένα, μέταλλα όπως ο κασσίτερος, το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και δημιουργία των τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης. Οι τιμές τους έχουν σημειώσει αύξηση μεταξύ 20% και 91% φέτος.

Παρά το Greenflation το κόστος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχει πτωτική τάση

windmills

Οι τιμές για τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό θα αυξήσει με τη σειρά του το κόστος για τη δημιουργία νέων έργων πράσινης ενέργειας. Από την άλλη όμως το κόστος αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από την καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και οικονομίες κλίμακας.

Πιο συγκεκριμένα το κόστος θα μειωθεί με τη μείωση των τελών που έχουν να κάνουν με τις αντίστοιχες άδειες, το κόστος εργασίας για τις εγκαταστάσεις. Όπως επίσης και το κόστος της απόκτησης πελατών.

Παρά τον πληθωρισμό και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης βοήθησε στη μείωση του ρεκόρ παραγωγής 260 γιγαβατώρων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πέρυσι. Αυτά δήλωσε ο Gauri Singh, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Το συνολικό κόστος για τον κλάδο θα έχει πτωτική τάση, καθώς υπάρχουν λίγα εμπόδια για την κλιμάκωση, δήλωσε ο Χάρι Μπόιντ Κάρπεντερ, διευθύνων σύμβουλος για την πράσινη οικονομία και την κλιματική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Επίσης Allied Market Research προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα υπερδιπλασιαστεί. Δηλαδή η τρέχουσα αξία είναι άνω των 881 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Μέχρι το 2030 θα είναι 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, το αυξανόμενο κόστος δεν θα αποτελέσει μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα της καθαρής ενέργειας.

Ο στόχος της Βρετανίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050

solar panels homes

Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα υποστηρίξει ότι η λήψη της ηλεκτρικής ενέργειας, αποκλειστικά από πράσινες πηγές, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα. Κυρίως προς την φιλοδοξία της κυβέρνησης για επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050.

Η κίνηση αυτή θα μειώσει σταδιακά τις αρνητικές επιπτώσεις από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τις διακυμάνσεις των τιμών του. Οπότε λογικά αυτό θα συμβεί.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικότερες από τα ορυκτά καύσιμα

Ο νέος στόχος θα απαιτήσει σημαντική ανάπτυξη, όχι μόνο στην υπεράκτια αιολική παραγωγή, αλλά και στην πυρηνική ικανότητα. Προφανώς για την παροχή ενός «βασικού φορτίου» ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της μεταβλητής προσφοράς και ζήτησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στην εκπομπή Andrew Marr του BBC:

Αυτό που λέω είναι ότι μπορούμε να κάνουμε για ολόκληρη την παραγωγή ενέργειας έως το 2035 αυτό που κάνουμε με τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030”.

H Porsche καλεί τους προμηθευτές της να χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Φυσικά, δεν είναι όλοι υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ως μέρος του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης. Απλά πιστεύουν, ότι ο άνεμος και ο ήλιος αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ενέργεια.

abb_img