Τι συμβαίνει με την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση;

Είναι γνωστό πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη ημιαγωγών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Αυτό έχει ως συνέπεια την αδυναμία προγραμματισμού της παραγωγής των μοντέλων από τις εταιρείες.

Ορισμένοι αναφέρουν πως αυτό το σημαντικό ζήτημα θα συνεχίζει να προβληματίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και προβλέπουν πως η έλλειψη αυτών των βασικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων θα κορυφωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει και τους επόμενους μήνες, με συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων των νέων αυτοκινήτων.

Η μεγάλη έλλειψη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων οδήγησε πολλές κατασκευάστριες εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά τις γραμμές παραγωγής τους, ή άλλες να τις περιορίσουν. Αυτό σημαίνει μείωση κερδών και αποσταθεροποίηση χιλιάδων θέσεων εργασίας που κινούνται και δραστηριοποιούνται γύρω από τον χώρο του αυτοκινήτου.

Η έλλειψη των ημιαγωγών άρχισε να επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλα είδη, όπως τηλεοράσεις και ηλεκτρικά είδη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Και με δεδομένο ότι πλέον τα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά, απαιτούνται περισσότεροι ημιαγωγοί από ότι χρησιμοποιεί ένα συμβατικό όχημα, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.

Διαβάστε επίσης: Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να «αποσυνδεθούν» από τα καλώδια φόρτισης;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή τους

Ηγετικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών εμφανίζονται απαισιόδοξοι και αναφέρουν ότι η κατάσταση θα αργήσει να ομαλοποιηθεί.

Μάλιστα, η Renault, δια στόματος του διευθύνοντα συμβούλου του Group, Luca de Meo, φέτος θα βγάλει στην παραγωγή 100.000 λιγότερα αυτοκίνητα, λόγω της έλλειψης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει κίνητρα για να προσελκύσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των ημιαγωγών και όλα δείχνουν ότι τελικά μέσα σε σύντομο διάστημα η έλλειψη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων θα οδηγήσει σε μεγάλο πλεόνασμα, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η αυξημένη, σήμερα, τιμή τους.

Όμως, τα οφέλη θα γίνουν αντιληπτά σε τουλάχιστον έναν χρόνο από σήμερα. Έως τότε, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα και η αυτοκινητοβιομηχανία να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στις γραμμές παραγωγής.

Η πρόβλεψη της Flex, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου που κατασκευάζει ημιαγωγούς, αναφέρει ότι η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν τις παραγγελίες, παρά το γεγονός ότι συνεχώς η εταιρεία του κάνει επενδύσεις σε υποδομές, επισημαίνοντας ότι από τα μέσα του 2022 ίσως η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των ημιαγωγών, ξεκίνησαν εδώ και μήνες να επενδύουν σε υποδομές.

Διαβάστε επίσης: Το V2X θα αλλάξει για πάντα τη σχέση μας με τη μετακίνηση

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!