Το Ford F-150 Lightning ξεκινάει… καριέρα στη Νορβηγία

Το Ford F-150 Lightning «έρχεται» στην αγορά της Νορβηγίας, η οποία αποτελεί την πιο προηγμένη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Το Ford F-150 Lightning αποτελεί την ηλεκτρική έκδοση του εμβληματικού Pick-Up με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική. Ωστόσο, το θηριώδες ηλεκτρικό μοντέλο κάνει την εμφάνισή του και στην Ευρώπη. Μάλιστα, η Ford επέλεξε τη Νορβηγία ως προορισμό όπου θα ξεκινήσει την παγκόσμια καριέρα του. Ειδικότερα, οι Νορβηγοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την αγορά ενός περιορισμένου αριθμού αντιτύπων F 150 Lightning Lariat Launch Edition.

Η Νορβηγία είναι μία χώρα όπου τα περισσότερα νέα οχήματα διαθέτουν σύστημα τετρακίνησης, για την αντιμετώπιση των απαιτητικών συνθηκών οδήγησης. Έτσι, ο συνδυασμός επιδόσεων εντός και εκτός δρόμου, χρηστικότητας και οδήγησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων του F-150 Lightning, ταιριάζει απόλυτα. Επιπλέον, οι Αρχές της εν λόγω χώρας πιέζουν, ώστε οι πωλήσεις αυτοκινήτων να περιλαμβάνουν αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2025.

Test Drive || Ford Puma 1.0 EcoBoost 155PS mHEV Auto: Ταξιδιάρα ψυχή!

Το F-150 Lightning Lariat Launch Edition είναι διαθέσιμο στη Νορβηγία στην έκδοση Super Crew Cab και σε απόχρωση Antimatter Blue. Προφανώς, με το χρωματισμό αυτό, η εταιρεία ενισχύει το έντονο παρουσιαστικό του μοντέλου, το οποίο διαθέτει ένα αμάξωμα από κράμα αλουμινίου, στρατιωτικών προδιαγραφών. Ωστόσο, αυτό έχει διαφορετικό σκοπό, συμβάλλοντας στον περιορισμό του βάρους, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των επιδόσεων.

Το Ford F-150 Lightning ξεκινάει… καριέρα στη Νορβηγία

Το ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning προσφέρει πάνω από 1.000 Nm ροπής!

Το τετρακίνητο ηλεκτρικό Pick-Up διαθέτει ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης με 2 ηλεκτροκινητήρες και ισχύ 458 ίππων. Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα υψηλά επίπεδα ροπής, η οποία «αγγίζει» τα 1.050 Nm! Επιπλέον, χάρη στην κορυφαία απόδοση, το F-150 Lightning επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Επίσης, τα προφίλ οδήγησης Normal, Sport, Off-Road και Tow/Haul, εμπνέουν αυτοπεποίθηση σε ποικίλες εδαφικές συνθήκες.

Test Drive || Ford Mustang Mach-E 351 PS: Mustang για πάντα!

Μεταφέροντας βαρύ εξοπλισμό ή υποστηρίζοντας επιχειρήσεις, το F-150 Lightning προσφέρει αυτονομία 386 χιλιομέτρων, παράγοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων. Επιπλέον έχει ικανότητα ρυμούλκησης 3.493 κιλών και ωφέλιμο φορτίο 805 κιλών. Η μπαταρία των 98 kWh, προσφέρει φόρτιση από το 15% στο 80% σε 39 λεπτά, με ταχυφορτιστή DC 150 kW. Ωστόσο, οι Νορβηγοί έχουν στη διάθεσή τους ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο 20.000 δημόσιων φορτιστών, που περιλαμβάνει 6.000 ταχυφορτιστές.

Πιστός συνεργάτης και με χαρακτηριστικά… powerbank!

Οι προηγμένες τεχνολογίες του μοντέλου, βοηθούν τον ιδιοκτήτη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες μεταφοράς του. Ειδικότερα, τα συστήματα On-Board Scales και Smart Hitch χρησιμοποιούν την κεντρική οθόνη, προβάλλοντας μία εκτίμηση σχετικά με το ωφέλιμο φορτίο και την κατανομή βάρους του ρυμουλκούμενου. Επιπλέον, το Pro Trailer Backup Assist κάνει την οπισθοπορεία με ρυμουλκούμενο… απλούστερη. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέποντας στον οδηγό να παρακολουθεί μέσω της οθόνης αφής 15,5 ιντσών, πραγματοποιώντας ελιγμούς μέσω ειδικού χειριστηρίου.

Το νέο Ford Explorer… εξερευνά την ηλεκτροκίνηση

Τέλος, ακόμη ένα σύστημα αξιοποιεί την μπαταρία του F-150 Lightning, μετατρέποντάς το σε κινητή πηγή ενέργειας. Ειδικότερα, το σύστημα Pro Power Onboard μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 2,3 kW. Μάλιστα, ο σχεδιασμός του είναι κατάλληλος για την τροφοδοσία εργαλείων, ηλεκτρονικών συσκευών και μηχανημάτων εργοταξίου. Ωστόσο, μπορεί να δώσει λύσει και στο κάμπινγκ εκτός δικτύου, μέσω ενσωματωμένων ηλεκτρικών πριζών.

Στο παρακάτω video παρακολουθήστε το Ford F-150 Lightning να κινείται σε δύσκολες συνθήκες, καθώς και να προσφέρει τα… φώτα του:

Editorial