Το ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar ολοκλήρωσε πτήση 35 λεπτών στη Σλοβακία

Το πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική πτήση 35 λεπτών μεταξύ των διεθνών αεροδρομίων της Σλοβακίας από τη Νίτρα έως την Μπρατισλάβα.

Η εταιρεία Klein Vision του Σλοβάκου Stefan Klein ανέπτυξε ένα επιτυχημένο πρωτότυπο ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου, όπως ανέφερε το BBC News.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο, το οποίο είναι γνωστό ως AirCar, είναι εξοπλισμένο με κινητήρα BMW, ενώ χρειάζονται μόλις δύο λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να μετατραπεί από αυτοκίνητο σε αεροσκάφος.

Τα χαρακτηριστικά του AirCar

Ο δημιουργός του, καθηγητής Stefan Klein, ανέφερε ότι το AirCar μπορεί να πετάξει περίπου 1.000 χιλιόμετρα (600 μίλια), σε ύψος 8.200 πόδια (2.500 μέτρα) και έως τώρα έχει καταγράψει, συνολικά, 40 ώρες πτήσης. Χρειάζεται δύο λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να μετατραπεί από αυτοκίνητο σε… ιπτάμενο όχημα! Τα φτερά του διπλώνουν και βρίσκουν θέση στα πλαϊνά τμήματα του οχήματος.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνητα φέριμποτ θα… πετάνε στο Στενό της Μάγχης

Ο Klein δοκίμασε το AirCar μπροστά στους δημοσιογράφους ξεκινώντας την απογείωση του από έναν αεροδιάδρομο και περιέγραψε την εμπειρία του ως «φυσιολογική» και «πολύ ευχάριστη». Στον αέρα το ιπτάμενο αυτοκίνητο πετούσε με 170 χλμ./ώρα.

Ο δημιουργός είπε επίσης ότι το αυτοκίνητο μπορεί να μεταφέρει έως δύο άτομα και έχει συνολικό όριο βάρους τα 200 κιλά.

Το συγκεκριμένο ιπτάμενο αυτοκίνητο δεν μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα και χρειάζεται διάδρομο.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να αναπτυχθεί

AirCar 2

Η Klein Vision, η εταιρεία πίσω από την AirCar, είπε ότι χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να αναπτύξουν το αυτοκίνητο και τους κόστισε λιγότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ.

O σύμβουλος και επενδυτής στην Klein Vision, Anton Rajac, δήλωσε στο BBC ότι σκοπός είναι η εταιρεία να καταφέρει σύντομα να επιτύχει έναν μικρό αριθμό παγκόσμιων πωλήσεων για AirCars που θα χρησιμοποιηθούν είτε για αεροπορικές πτήσεις ή για υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί.

Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρικό αεροσκάφος Maker «δείχνει» το μέλλον των βιώσιμων μετακινήσεων

Υπάρχουν περίπου 40.000 παραγγελίες αεροσκαφών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αν μετατρέψουμε το 5% αυτών, για να αλλάξουμε τα απλά αεροσκάφη με το ιπτάμενο αυτοκίνητο, θα δημιουργήσουμε μια τεράστια αγορά“, δήλωσε ο Anton Rajac στο BBC.

Πιθανή λύση τα air cars στο πρόβλημα των υφιστάμενων υποδομών μεταφορών

Air Car3

Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για την αναπτυσσόμενη αγορά των ιπτάμενων αυτοκινήτων, τα οποία εδώ και καιρό ανακοινώθηκαν και αποτελούν το όραμα για τις μετακινήσεις στις πόλεις του μέλλοντος.

Το 2019, η εταιρεία συμβούλων Morgan Stanley προέβλεψε ότι ο τομέας θα μπορούσε να ανέρχεται στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (1 δισεκατομμύριο λίρες) έως το 2040.

Ο Δρ Stephen Wright, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της αεροηλεκτρονικής και των αεροσκαφών, στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, περιέγραψε το AirCar ως «το αγαπημένο παιδί ενός Bugatti Veyron και ενός Cesna 172».

Πρέπει να παραδεχτώ ότι φαίνεται πολύ ωραίο – αλλά έχω εκατό ερωτήσεις σχετικά με την πιστοποίηση“, δήλωσε ο Dr. Wright. «Δεν μπορώ να περιμένω να δω ένα κομμάτι χαρτί που να λέει ότι είναι απόλυτα ασφαλές να πετάξει, αλλά και κατάλληλο να πουληθεί».

abb_img
spot_img