Το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης από την Wayve

H Wayve καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της αυτόνομης οδήγησης με την χρήση των πλατφορμών NVIDIA DRIVE Orin & NVIDIA DRIVE Thor.

Ακούστε το άρθρο

Για όσους δεν γνωρίζουν η Wayve, είναι μια startup με έδρα το Λονδίνο και μέλος του προγράμματος NVIDIA Inception. H εν λόγω εταιρεία και αναπτύσσει τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Η χρήση αυτής της προηγμένης τεχνολογίας βοηθά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε περιβάλλοντα που συνεχώς αλλάζουν. Όπως ο δρόμος για παράδειγμα.

Το PEUGEOT i-Cockpit με Τεχνητή Νοημοσύνη ChatGPT

Η NVIDIA παρέχει όλη την τεχνολογία

Αυτή η νέα εποχή, γνωστή ως AV 2.0, χαρακτηρίζεται από ενιαία, ολοκληρωμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, που διαχειρίζονται όλες τις πτυχές της αυτόνομης οδήγησης. Η Wayve χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες NVIDIA DRIVE Orin και NVIDIA DRIVE Thor, με την αρχιτεκτονική NVIDIA Blackwell GPU, για την ανάπτυξη των μοντέλων της. Σε αντίθεση με την AV 1.0 που επικεντρωνόταν στην αντίληψη με πολλαπλά νευρωνικά δίκτυα, η AV 2.0 απαιτεί ολοκληρωμένη νοημοσύνη εντός του οχήματος για τη λήψη αποφάσεων. Η Wayve χρησιμοποιεί GPUs της NVIDIA για την εκπαίδευση των μοντέλων της. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να δημιουργεί μοντέλα με δισεκατομμύρια παραμέτρους και να τα εκπαιδεύει σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Χάρβαρντ: Μπαταρία που φορτίζει σε 10 λεπτά!

Generative AI

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Wayve. Μάλιστα επιτρέπει τη δημιουργία σύνθετων δεδομένων για την προσομοίωση πολλαπλών σεναρίων οδήγησης. Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογίες embodied AI, με ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης σε οχήματα και ρομπότ. Έτσι βελτιώνεται σημαντικά η ασφάλεια και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Με τον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, όπου συμμετείχε και η NVIDIA, η Wayve στοχεύει στην ανάπτυξη και λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων embodied AI για οχήματα μαζικής παραγωγής. Τα συγκεκριμένα προϊόντα επιτρέπουν στους κατασκευαστές την αναβάθμιση των οχημάτων σε υψηλότερα επίπεδα αυτοματισμού. Από την υποβοηθούμενη οδήγηση L2+ έως την πλήρως αυτόνομη οδήγηση L4.

Η Wayve παρουσίασε επίσης το GAIA-1, ένα μοντέλο Generative AI που δημιουργεί ρεαλιστικά βίντεο οδήγησης. Για αυτό κάνει χρήση δεδομένων εικόνας, κειμένου αλλά και δράσης. Επιπλέον παρουσίασε και το LINGO-2, ένα μοντέλο οδήγησης που συνδυάζει την όραση, τη γλώσσα και την αντίληψη. Τέλος, η χρήση Generative AI επιτρέπει τη συνδυαστική χρήση διαφορετικών μορφών δεδομένων, με σκοπό την επίτευξη της πλήρους αυτονομίας επιπέδου 5.

abb_img