Το νέο EX30 είναι το Volvo με το μικρότερο αποτύπωμα CO2

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Volvo EX30, σχεδιάστηκε για να έχει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο Volvo μέχρι σήμερα.

Ακούστε το άρθρο

Το νέο Volvo EX30 είναι ένα μικρό αμιγώς ηλεκτρικό SUV, σχεδιασμένο για να έχει το μικρότερο αποτύπωμα CO2 από κάθε άλλο μοντέλο Volvo μέχρι τώρα. Μάλιστα, η εταιρεία κατάφερε να ελαττώσει το συνολικό του αποτύπωμα άνθρακα για 200.000 χιλιόμετρα οδήγησης, σε κάτω από 30 τόνους.

Ειδικότερα, μιλάμε για μία μείωση της τάξης του 25%, σε σχέση με τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα C40 και XC40 της Volvo. Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της. Η εταιρεία στοχεύει στην μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 ανά μοντέλο της, κατά 40%, στο διάστημα μεταξύ 2018 και 2025.

Test Drive || Δοκιμάζουμε το Volvo C40 Recharge P8 AWD 408 PS!

Ως αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το EX30 παράγει μηδενικές εκπομπές, κάτι το οποίο δεν συνεισφέρει απλώς σε ένα χαμηλότερο αποτύπωμα CO2. Παράλληλα, έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο και στην ποιότητα του αέρα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφορνίας, ακόμη και μία μικρή αύξηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε μία περιοχή, έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα στον αριθμό των επισκέψεων στις εντατικές μονάδες, εξαιτίας του άσθματος.

Ωστόσο, για να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα ενός αυτοκινήτου, η ηλεκτροκίνηση δεν είναι αρκετή. Ένα αυτοκίνητο δεν οδηγείται μόνο, αλλά σχεδιάζεται, εξελίσσεται, κατασκευάζεται και μεταφέρεται επίσης. Όλα αυτά τα στάδια προσφέρουν ευκαιρίες για την περαιτέρω μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Volvo EX30: Ένας «φύλακας άγγελος» για την πόλη

Το νέο EX30 είναι το Volvo με το μικρότερο αποτύπωμα CO2

Η Volvo χρησιμοποιεί στο EX30 ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά

Πώς η Volvo μείωσε το ανθρακικό αποτύπωμα του EX30 κατά 75%, σε σχέση με τα τρέχοντα ηλεκτρικά της μοντέλα; Αρχικά, σχεδιάζοντας ένα μικρότερο αυτοκίνητο, έγινε χρήση λιγότερων υλικών στην κατασκευή του. Με δεδομένο ότι το αλουμίνιο και ο χάλυβας συνεισφέρουν περισσότερο στις εκπομπές CO2 κατά την παραγωγή, η εταιρεία επέλεξε μία διαφορετική στρατηγική.

Ειδικότερα, χρησιμοποίησε λιγότερο χάλυβα και αλουμίνιο και ταυτόχρονα αύξησε το ποσοστό τους που είναι ανακυκλωμένο. Μάλιστα, περίπου το ένα τέταρτο του αλουμινίου για την κατασκευή του αυτοκινήτου είναι ανακυκλωμένο. Προφανώς, το ίδιο ισχύει και για το 17% του χάλυβα, μειώνοντας περαιτέρω την περιβαλλοντική επίπτωση από αυτά τα υλικά.

Test Drive || Volvo XC40 Recharge P6: Η χρυσή τομή!

Την ίδια προσέγγιση έχει εφαρμόσει η σουηδική φίρμα και στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τη Volvo, το πιο βιώσιμο εξάρτημα, είναι το εξάρτημα που δεν υφίσταται. Με οδηγό τη βελτιστοποίηση, οι σχεδιαστές της κατάφεραν να συγκεντρώνουν σε ένα εξάρτημα, πολλαπλές λειτουργίες. Έτσι, αυτό μειώνει τον αριθμό των τμημάτων κατασκευής του εσωτερικού, χωρίς συμβιβασμούς στη λειτουργικότητα.

Επιπλέον, η Volvo χρησιμοποιεί μία ευρεία σειρά από ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά, για τα καθίσματα, το ταμπλό και τις πόρτες. Κάποια από αυτά είναι το τζιν, το λινάρι και ένα μείγμα μαλλιού με 70% ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Ιδιαίτερα, το τζιν είναι ένα καλό παράδειγμα των πιο έξυπνων και βιώσιμων τρόπων χρήσης των υλικών.

Παράλληλα, τα υλικά κατασκευής του Volvo EX30, συμβάλλουν σε μία πιο βιώσιμη προσέγγιση για τη δημιουργία νέων αυτοκινήτων. Περίπου το 17% όλων των πλαστικών του αυτοκινήτου, από τα εξαρτήματα του εσωτερικού έως τους προφυλακτήρες, είναι ανακυκλωμένα. Μάλιστα, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των αυτοκινήτων Volvo έως σήμερα.

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα

Ένα άλλο κρίσιμο πεδίο για τη μείωση των εκπομπών είναι η διαδικασία της παραγωγής και η εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως για παράδειγμα, η χρήση καθαρής ενέργειας. Έτσι, η κατασκευή του Volvo EX30 λαμβάνει χώρα σε εργοστάσιο που η τροφοδοσία του είναι σε μεγάλο βαθμό από κλιματικά ουδέτερη ενέργεια. Επιπλέον, η κατασκευή του συμπεριλαμβάνει και 100% κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια.

Σε ότι αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού, το 95% των κύριων προμηθευτών χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ενέργεια στην παραγωγή του έως το 2025. Επιπλέον, πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη πετύχει τον στόχο. Προφανώς, αυτό συμβάλλει ώστε και οι συνεργάτες της Volvo στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού, να κάνουν το ίδιο.

Το ηλεκτρικό Volvo EX90 χαράζει νέους δρόμους

Το νέο EX30 είναι το Volvo με το μικρότερο αποτύπωμα CO2

Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν σε ένα αυτοκίνητο του οποίου ο «cradle-to-gate» αντίκτυπος CO2, είναι 18 τόνοι. Ειδικότερα, ο όρος «cradle-to-gate» αφορά την επίπτωση CO2 από την εξόρυξη πρώτων υλών έως το αυτοκίνητο να φτάσει στην έκθεση.

Μάλιστα, η σχεδίαση του EX30 είναι τέτοια, ώστε στο τέλος της ζωής του να ανακτάται κατά 95%. Αυτό είναι εφικτό μέσω ανακύκλωσης των υλικών και ανάκτησης ενέργειας από ότι δεν μπορεί να ανακτηθεί.

Η παρουσίαση του νέου αμιγώς ηλεκτρικού SUV της Volvo, θα γίνει πραγματικότητα στις 7 Ιουνίου. Μάλιστα, από την ίδια μέρα θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες αγορές για παραγγελία, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

abb_img