Το ηλεκτρικό Volvo EX90 χαράζει νέους δρόμους

Η Volvo παρουσίασε επίσημα το αμιγώς ηλεκτρικό και 7θέσιο EX90, το οποίο αποτελεί την επιτομή της ασφάλειας και της τεχνολογίας.

Την Τετάρτη 9/11 έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη η επίσημη παρουσίαση του Volvo EX90. Το κορυφαίο τεχνολογικά 7θέσιο μοντέλο, δείχνει τη μελλοντική πορεία της Volvo στην ασφάλεια, την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τη σχεδίαση.

Το EX90 είναι το ασφαλέστερο Volvo μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τη Volvo, το EX90 είναι ότι πιο ασφαλές έχει κατασκευάσει έως σήμερα. Μάλιστα, μπορεί να γίνει ακόμη ασφαλέστερο, καθώς συλλέγει διαρκώς νέα δεδομένα και δέχεται ενημερώσεις over-the-air.

Επιπλέον, διαθέτει μία σειρά από κάμερες, εξελιγμένους αισθητήρες, ραντάρ, καθώς και το εξελιγμένο σύστημα Light Detection and Ranging (LiDAR). Το LiDAR το συναντάμε στην οροφή πάνω από το εμπρός παρμπρίζ.

Το Volvo EX90 μας μοστράρει τον «εσωτερικό» του κόσμο!

Ειδικότερα, το εν λόγω σύστημα ανιχνεύει με υψηλή ακρίβεια εμπόδια, τα οποία μπορεί να είναι και 250 μέτρα εμπρός από το όχημα. Μάλιστα, είναι εξίσου αποτελεσματικό ακόμα και κατά τη νυχτερινή οδήγηση και ενημερώνει τον οδηγό για την αποφυγή του εμποδίου.

Παράλληλα, στην καμπίνα δύο κάμερες έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης για σημάδια κόπωσης ή χαμηλής συγκέντρωσης του οδηγού. Και στις δύο περιπτώσεις, τον ειδοποιούν με ηχητικά σήματα για να τον αφυπνίσουν.

Το Volvo EX90 με σύστημα αμφίδρομης φόρτισης!

Με 517 ίππους και 600 χιλιόμετρα αυτονομία

Αρχικά, το Volvo EX90 θα είναι διαθέσιμο σε δύο τετρακίνητες εκδόσεις. Στην πρώτη έκδοση αποδίδει 408 ίππους και 770 Nm ροπής, ενώ στη δεύτερη έκδοση, 517 ίππους και 910 Nm. Επιπλέον, η μπαταρία με χωρητικότητα 111 kWh είναι υπεύθυνη για την αυτονομία των 600 χιλιομέτρων με μία φόρτιση.

Σύμφωνα με τη Volvo, ένας ταχυφορτιστής 250 kW μπορεί να φορτίσει το EX90 από 10% στο 80%, σε λιγότερο από 30 λεπτά. Μάλιστα, σε 10 λεπτά φόρτισης προσφέρει αυτονομία 180 χιλιομέτρων.

Το Volvo EX90 αλλάζει τα δεδομένα της ασφάλειας!

Πολυτελές hi-tech εσωτερικό με 7θέσια διάταξη

Στο εσωτερικό του αμιγώς ηλεκτρικού σουηδικού μοντέλου συναντάμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εντύπωση προκαλεί η 14,5 ιντσών κεντρική οθόνη του infotainment, από την οποία εκτελούνται η περισσότερες βασικές λειτουργίες του οχήματος.

Μέσω της κεντρικής οθόνης πρόσβαση στην πλοήγηση, στην ενημέρωση αλλά και στη πληροφόρηση σχετικά με τη μπαταρία, είναι πανεύκολη. Στο σύστημα συμπεριλαμβάνονται και όλες οι εφαρμογές που προσφέρει η Google.

Μάλιστα, το σύστημα ήχου Bowers & Wilkins με τεχνολογία Dolby Atmos, προσφέρει μία υπέροχη ηχητική ατμόσφαιρα. Το σύστημα αποτελείται από 25 συνολικά ηχεία, ενώ κάποια από αυτά είναι τοποθετημένα στα προσκέφαλα των καθισμάτων.

Η Volvo Trucks δίνει συμβουλές ηλεκτροκίνησης

Σημασία στη βιωσιμότητα από τη Volvo

Η Volvo δίνει σημασία και στη βιωσιμότητα με το EX90. Τα υλικά του σουηδικού μοντέλου είναι: 15% ανακυκλωμένος χάλυβας, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και 48 κιλά ανακυκλωμένα πλαστικά και υλικά βιολογικής βάσης.

Μάλιστα, στα πλαστικά τα 48 κιλά αφορούν το 15% του συνολικού πλαστικού του EX90. Είναι το υψηλότερο ποσοστό σε μοντέλο της σουηδικής φίρμας μέχρι και σήμερα.

Volvo: Ραντάρ δεν «ξεχνάει» κανέναν μέσα στο αυτοκίνητο!

Έναρξης παραγωγής του Volvo EX90 από την επόμενη χρονιά

Η κατασκευή του Volvo EX90 θα λάβει χώρα στις Η.Π.Α. από τη νέα χρονιά, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η παραγωγή και στην Κίνα. Σκοπός της μάρκας είναι μέχρι το 2030 να διαθέτει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έτσι ώστε το 2040 να καταστεί κλιματικά ουδέτερη.

Editorial