Βέλγιο: Νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα επιδότησης που ανακοίνωσε το Βέλγιο, η επιδότηση για τα ηλεκτρικά θα φτάσει τα 5.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση της Φλάνδρας στο Βέλγιο ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι εν λόγω επιδοτήσεις θα είναι διαθέσιμες μόνο το τρέχον έτος. Αυτή η ανακοίνωση αντικαθιστά την προηγούμενη δέσμευση για επιδοτήσεις και τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, οι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων με χαμηλή τιμή  θα λάβουν μια επιδότηση 5.000 ευρώ. Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι επίσης επιλέξιμα, με τους αγοραστές να λαμβάνουν έως και 3.000 ευρώ επιδότησης. Υπό τον όρο ότι το αρχικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ. Η επιδότηση φτάνει το ποσοστό του 25% της αρχικής αξίας του οχήματος.

Βέλγιο: Περισσότερα ποδήλατα στα Τρένα!

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση

Οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις μπορούν να υποβληθούν από σήμερα. Ωστόσο, έχουν προκυρηχθεί συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, τα νέα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν παραγγελθεί μετά την 25η Σεπτεμβρίου 2023 και να μην έχουν ταξινομηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα οχήματα, πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ετών, αλλά όχι παραπάνω από 8 ετών, για να είναι επιλέξιμα.

Η υπουργός περιφερειακής κινητικότητας, Lydia Peeters (Open VLD), επισημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 διαφορετικά μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά της Φλάνδρας, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των καταναλωτών.

Eurostat: Μικρή αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στις μεταφορές το 2022

Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ για τις επιδοτήσεις, αλλά υπήρξαν προειδοποιήσεις για τη δυνητική έλλειψη πόρων λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Εξαιτίας αυτού, οι επιδοτήσεις θα είναι διαθέσιμες μόνο για το 2024.

H πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων στο Βέλγιο. Ταυτόχρονα αποτελεί μέτρο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την υποστήριξη της βιωσιμότητας στον τομέα των μεταφορών.

ΕΕ: 3 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα τη δεκαετία 2013-2022

Η υπουργός περιφερειακής κινητικότητας, Lydia Peeters (Open VLD), δήλωσε:

«Η φλαμανδική αγορά έχει επί του παρόντος περισσότερα από 30 διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών ρύπων, κυρίως ευρωπαϊκές μάρκες, που εμπίπτουν σε αυτό το ανώτατο όριο (νέα τιμή). Το γραφείο εφαρμογών περιέχει μια λίστα με τα κατάλληλα μοντέλα οχημάτων».

 

Πηγή: Electrive

abb_img
spot_img