Βέλγιο: Περισσότερα ποδήλατα στα Τρένα!

Σύμφωνα με έναν νέο νόμο, στο Βέλγιο όλα τα νέα τρένα της χώρας θα μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον οκτώ ποδήλατα, από το 2025 και έπειτα.

Ακούστε το άρθρο

Καθώς το 2021 μετρά αντίστροφα τις τελευταίες του μέρες, μερικά πολύ καλά νέα της τελευταίας στιγμής για όλους τους χρήστες τρένων και ποδηλάτων προέκυψαν από το Βέλγιο. Όλα τα νέα τρένα, δηλαδή, στο Βέλγιο από το 2025 θα μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον 8 ποδήλατα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο νόμου σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών των τρένων.

«Το ηλεκτρικό ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, αλλά μέσα μεταφοράς»

Τα τρένα στο Βέλγιο θα μεταφέρουν περισσότερα ποδήλατα

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ενισχύσει τη στρατηγική της Εθνικής Σιδηροδρομικής Εταιρείας του Βελγίου (NMBS/SNCB). Η στρατηγική στοχεύει στην αύξηση της συνολικής χωρητικότητας για ποδήλατα στα τρένα. Επιπλέον, επιθυμεί την παροχή ασφαλέστερης στάθμευσης ποδηλάτων. Τέλος, εξασφαλίζει σαφή σήμανση και καλύτερη ενημέρωση των επιβατών.

Το νομοσχέδιο ,λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της εναρμόνισης ενός υφιστάμενου βελγικού νόμου του 2014 και ενός κανονισμού του 2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια: Είναι οι πόλεις μας έτοιμες για την μικροκινητικότητα;

Το άρθρο 6.4 του κανονισμού υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εξοπλίζουν όλα τα τρένα τους, με τουλάχιστον τέσσερις θέσεις ποδηλάτων. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) υποστηρίζει αυτήν την πρόταση. Επιπλέον, ελπίζει ότι οι ευρύτερες φιλοδοξίες που επιδεικνύει ο βελγικός νόμος θα λειτουργούν ως ισχυρό παράδειγμα για άλλα κράτη μέλη.

Η υπέρβαση ,μάλιστα, των τεσσάρων και η επιβολή τουλάχιστον οκτώ καθορισμένων θέσεων για ποδήλατα στα τρένα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ECF για τη σύνδεση των δύο πιο αποτελεσματικών και βιώσιμων επιλογών κινητικότητας στην ΕΕ.

Περισσότερες συνέργειες ποδηλασίας και σιδηροδρόμων μέσα στα επόμενα χρόνια

Οι συνέργειες ποδηλασίας και σιδηροδρόμων προσφέρουν, στους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής, ισχυρά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκύπτουν  από τις μεταφορές και για την επίτευξη του προβλεπόμενου στόχου της ουδετερότητας από τον άνθρακα.

Δυστυχώς, ωστόσο το εργαλείο αυτό έχει για καιρό αγνοηθεί ή υποχρησιμοποιηθεί. Τα τρένα θα πρέπει να εξοπλιστούν εκ των υστέρων με επαρκή αριθμό θέσεων για ποδήλατα και η μετάβαση μεταξύ των μέσων θα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα ενώ και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με επαρκή και ασφαλή χώρο στάθμευσης ποδηλάτων.

Τέλος, αυτές οι εξελίξεις λίγο πριν το τέλος της χρονιάς δηλώνουν ότι μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι πολύ κοντά.

Ποδηλάτης κάνει τον γύρο των ΗΠΑ με ηλεκτρικό ποδήλατο που φορτίζει αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια

abb_img