Βραδινή φόρτιση ηλεκτρικών: Κίνδυνος για το δίκτυο

Η ενεργειακή κρίση «βαράει κόκκινα» και οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η μαζική οικιακή φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων το βράδυ.

Κι όμως αυτό συστήνουν ερευνητές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ιδίως από τη στιγμή που μεγαλώνει η απαίτηση για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, όσο και το μερίδιο αγοράς τους.

Μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης ή τους φορτιστές στο χώρο εργασίας.

Ας αποφύγουμε τη νυχτερινή φόρτιση

Τη συγκεκριμένη έρευνα τη διαβάσαμε στο περιοδικό για θέματα ενέργειας «Nature Energy». Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων επιλέγουν τη φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάτι απόλυτα λογικό μιας και είναι σε ισχύ φθηνότερο νυχτερινό τιμολόγιο για το ρεύμα. Όμως, αυτό δημιουργεί αστάθεια στο ηλεκτρικό δίκτυο και ειδικά όσο πληθαίνουν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Κβαντική φόρτιση σε έως 9 δευτερόλεπτα!

Κίνητρα για φόρτιση την ημέρα

Επομένως οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων για την ημερήσια φόρτισή τους. Έτσι, θα υπάρξει μείωση της ζήτησης για νυχτερινό ρεύμα λόγω χαμηλότερης τιμής ανά κιλοβατώρα, συνήθεια που κάνει το ηλεκτρικό δίκτυο ασταθές.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι η ανεπάρκεια του ηλεκτρικού δικτύου για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Δεύτερον, πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης στους χώρους εργασίας.

Μάλιστα, η φόρτιση τη διάρκεια της ημέρας έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Την άμεση αξιοποίηση της ηλιακής ενέργεια για τις ημερήσιες ανάγκες. Έτσι, τα αποθέματα θα είναι υψηλότερα και διαθέσιμα τα βράδια όπου οι απαιτήσεις είναι περισσότερες.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!