Ενισχύεται το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Ενισχύεται η ηλεκτροκίνηση και το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έχει σημαντική ανταπόκριση.

τΤις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη των «πράσινων μετακινήσεων» παρουσίασε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε διαδικτυακή εκπομπή με θέμα την «Πράσινη Μετάβαση».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση των «πράσινων μετακινήσεων», πραγματοποιείται μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που προωθεί η κυβέρνηση και αποσκοπεί σε δύο βασικούς σκοπούς.

Πρώτον, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα των μεταφορών. Δεύτερον, να είναι καλύτερη η καθημερινότητα στις πόλεις, αλλάζοντας σταδιακά και τη νοοτροπία όλων στο συγκεκριμένο θέμα.

Ενίσχυση της προώθησης της ηλεκτροκίνησης και του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Σχετικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίων κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Πέρα, όμως, από τους στόχους της ΕΕ, είναι και δική μας απόφαση να συμβάλουμε στην ανανέωση του στόλου, καθώς στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής περιπέτειας, τα περισσότερα οχήματα είναι παλιά. Αυτό άλλωστε, αφορά και την Οδική Ασφάλεια, ένα ζήτημα που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ενισχύουμε την ηλεκτροκίνηση και το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έχει σημαντική ανταπόκριση από τους πολίτες».

Προς τριπλασιασμό οι ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων το 2021

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, όλο το 2020 είχαν ταξινομηθεί 1.133 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, έως και τον Νοέμβριο του 2021 αυτά φτάνουν τα 3.213.

Αυτό σημαίνει, ότι τους 11 μήνες του 2021, προσεγγίζουμε ήδη έναν τριπλάσιο αριθμό ταξινομήσεων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων σε σχέση με ολόκληρο το 2020.

Ενθαρρυντικά στοιχεία από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» – Περίπου 7.500 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Μεταφορών δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην τεχνική υποστήριξη του οχήματος. Δηλαδή, φορτιστές, συνεργεία και τεχνίτες. Αυτά μάλιστα δημιουργούν μια νέα επαγγελματική ειδίκευση, με πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στο παρόν και το μέλλον.

Φορτιστές υπάρχουν πλέον σε πολλά πρατήρια. Θα ήθελα να επισημάνω όμως, ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες, μπορούν μέσα από τον νόμο για τη Μικροκινητικότητα να ενταχθούν σε προγράμματα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η συστηματική βελτίωση των υποδομών στις αστικές συγκοινωνίες που έχει δρομολογήσει ο υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, θα δημιουργήσει ένα φιλικότερο αστικό περιβάλλον για τους πολίτες, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο υφυπουργός Μεταφορών έκανε λόγο ακόμη και στην προώθηση της μικροκινητικότητας με ήπιες μορφές μετακίνησης. Όπως το ηλεκτρικό ποδήλατο και τα ηλεκτρικά πατίνια, μέσα από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Όπως επίσης και σε πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το «Eurovelo», που αφορά στον ποδηλατικό τουρισμό.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!