Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: «Όχι» στα παλιά ρυπογόνα οχήματα

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλει να ενθαρρύνει τη χρήση πράσινων τεχνολογιών και να κάνει στην άκρη τα ρυπογόνα οχήματα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βάζει στο στόχαστρο τα παλιά ρυπογόνα οχήματα, θέλοντας να περιορίσει τη χρήση τους. Στόχος είναι η μείωση των ρύπων και η βελτίωση της ζωής, κυρίως στις αστικές περιοχές.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου επεσήμανε  τις ποιοτικές ενέργειες του Υπουργείου. Η κ. Αλεξοπούλου έδωσε το παρών στο 3ο Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επιπλέον, ανέφερε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου, είναι προσαρμοσμένος στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. Ακόμη, θα ενθαρρύνει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες και αποδοτικές μορφές μεταφορών.

Αλεξάνδρα Σδούκου: η ομιλία της στο 6ο Συνέδριο Υποδομών – Μεταφορών

Πιο αναλυτικά, η κ. Αλεξοπούλου τόνισε για τα ρυπογόνα οχήματα:

«Ως κράτος οφείλουμε πρωτίστως να αποθαρρύνουμε τη χρήση των παλιών ρυπογόνων οχημάτων εφαρμόζοντας τον νόμο.

Κακά τα ψέματα η χρήση τους είναι οικονομικά ασύμφορη και δεν καθίσταται εφικτή γιατί δεν συντηρούνται, δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους και δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα συνθετικά καύσιμα που δε βασίζονται σε ορυκτό άνθρακα πιθανόν να είναι η λύση για τα περισσότερα οχήματα με θερμικό κινητήρα που βρίσκονται στη χώρα μας. Εμείς ως Πολιτεία οφείλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο της απανθρακοποίησης αλλά και της ελαχιστοποίησης των εκπομπών».

1ο Συνέδριο Energy Save: Η ηλεκτροκίνηση είναι η επόμενη μέρα

Δημιουργία νομικού πλαισίου για τις «πράσινες» τεχνολογίες

Ειδικότερα, τόνισε πως οι δράσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αύξηση των υποδομών φορέων. Όπως επίσης, και τη δημιουργία ευνοϊκού νομικού πλαισίου για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών και την ανάγκη εκπαίδευσης για την ομαλή υιοθέτησή τους.

Τέλος, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ηλεκτροκίνηση «μετακομίζει» στο Υπουργείο Μεταφορών

Πιο αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

«Η παρουσία μου εδώ σήμερα δείχνει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την προώθηση των πρακτικών τεχνολογιών αλλά και την πεποίθηση πως η ενεργειακή αυτονομία και η μείωση των ρύπων είναι βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στο αστικό περιβάλλον».

abb_img
spot_img