17.801 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα!

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 17.801 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβίβασε τα στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανακοίνωσε τα στοιχεία με σχετικό έγγραφο στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σύμφωνα με αυτά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022, αγγίζουν τα 17.801.

Ηλεκτρικά αυτoκίνητα: Υψηλό το κόστος επισκευής

Ο πρώτος κύκλος των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Για την ακρίβεια, μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν περίπου 19.000 αιτήσεις. Μάλιστα, το 9% από αυτές αφορούσε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το 22% δίκυκλα και τρίκυκλα και το 69% ποδήλατα.

Επιπλέον, έως το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου οι αρμόδιοι είχαν εγκρίνει περίπου 15.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 8.000 είχαν λάβει την επιδότηση. Τέλος, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εγκεκριμένες αιτήσεις φτάνει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ποια πόλη απαγορεύει τα ηλεκτρικά οχήματα;

Οι επιδοτήσεις από το πρόγραμμα «Κινoύμαι Ηλεκτρικά 2»

Ο δεύτερος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 2022 και έχει αναδρομική ισχύ για δαπάνες από την 1η Δεκεμβρίου 2021. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος κύκλος δίνει υψηλότερα ποσοστά και ποσά επιδότησης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε σχέση με τον πρώτο κύκλο.

Επιπλέον, ευνοϊκότεροι είναι οι όροι του προγράμματος για τα νομικά πρόσωπα, τα οποία νοικιάζουν ή αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ακόμη, το πρόγραμμα προσφέρει Bonus για νέους ηλικίας 18-29 ετών, ενώ συνεχίζει τις επιδοτήσεις για έξυπνους οικιακούς φορτιστές, για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.

Τα μέχρι στιγμής στατιστικά έχουν ως εξής:

  • 500 περίπου υποβληθείσες αιτήσεις (28% αυτοκίνητα, 37% ποδήλατα, 35% δίκυκλα και τρίκυκλα)
  • 700 περίπου αιτήσεις, οι οποίες είναι σε αποφάσεις υπαγωγής
  • 300 περίπου αιτήσεις, οι οποίες έχουν πληρωθεί

Ηλεκτρικά αυτoκίνητα: Εμπορική επιτυχία το 2022

Τι ισχύει για τα «Πράσινα Ταξί»

Οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά ταξί είναι ξεχωριστές και είναι μέρος της δράσης «Πράσινα Ταξί». Μάλιστα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα με την επένδυση 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Ουσιαστικά, θα δούμε την αντικατάσταση περίπου 2.000 παλαιών και ρυπογόνων ταξί τεχνολογίας EURO 5 ή παλαιότερων με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, η δράση προβλέπει την υποχρεωτική απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος.

«Πράσινα ΤΑΞΙ»: Άνοιξε η πλατφόρμα με επιδότηση 22.500 ευρώ

Αυτά είναι τα στοιχεία του ΣΕΑΑ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) δημοσίευσε τα στοιχεία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συγκριμένα, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022 κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα 7.498 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ή αλλιώς, αποτελούν το 7,6% του συνόλου των ταξινομήσεων.

abb_img
spot_img