Αιτία τροχαίου ατυχήματος η λάθος πίεση στα ελαστικά!

Η λάθος πίεση στα ελαστικά επηρεάζει σημαντικά την οδική συμπεριφορά του οχήματος και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και... ατύχημα.

Τα ελαστικά του εκάστοτε οχήματος είναι το σημείο επαφής του με τον δρόμο. Και ο οδηγός οφείλει να φροντίζει να έχουν την πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής. Προφανώς, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου όσο και για τη μέγιστη ασφάλεια κατά την οδήγηση.

Ελαστικά αυτοκινήτου: Η σωστή επιλογή πονοκεφαλιάζει!

Η σωστή πίεση του ελαστικού είναι ύψιστης σημασίας

Στην περίπτωση που υπάρχει λάθος πίεση εντός του ελαστικού (είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω) η πρόσφυση δεν είναι η αναμενόμενη. Επομένως, επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της ανάρτησης, του συστήματος πέδησης, ακόμη και των λοιπών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Ελαστικά: Αλλάζω τη διάσταση του κατασκευαστή ή όχι;

Στο σύνολο τους, όλα τα παραπάνω αποτελούν αιτία για ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Η ελλιπής πρόσφυση σε μία στροφή ή κατά το φρενάρισμα μπορεί να μας οδηγήσει εκτός δρόμου ή πάνω σε κάποιο προπορευόμενο όχημα.

Από την άλλη, ελαστικά με χαμηλή πίεση έχουν ως αποτέλεσμα τις πιο αργές αντιδράσεις του αυτοκινήτου στις εντολές του οδηγού. Επίσης, υπάρχει περίπτωση ακόμη και να βγουν από τη ζάντα σε μία στροφή ή να κοπούν εξαιτίας της υπερβολικής παραμόρφωσής τους.

Γιατί υπάρχουν έγχρωμες κουκίδες στο ελαστικό σας;

Ελέγξτε τακτικά την πίεση των ελαστικών

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ελαστικά ενός οχήματος, χάνουν πίεση ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες. Μάλιστα, ανά μήνα χάνουν περίπου 0,069 bar ή 1 psi, ενώ η απώλεια αυτή αυξάνεται ανάλογα με την θερμοκρασία. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να ελέγχετε τις πιέσεις των ελαστικών μία φορά τον μήνα.

7 γνωστές-άγνωστες λειτουργίες του αυτοκινήτου!

Πότε πρέπει να αλλάζετε τα ελαστικά σας;

Η Michelin αναφέρει ότι δέκα χρόνια είναι το όριο χρήσης των ελαστικών ακόμη και αν δεν έχουν φτάσει το όριο φθοράς τους. Αυτή είναι η πραγματική διάρκεια ζωής των ελαστικών, αλλά μετά την 5ετία πρέπει να τα ελέγχετε ενδελεχώς με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

abb_img
spot_img