Ελαστικά αυτοκινήτου: Η σωστή επιλογή πονοκεφαλιάζει!

Για να επιλέξετε ελαστικά αυτοκινήτου, η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή και θα χρειαστεί αρκετή σκέψη για να καταλήξετε στα κατάλληλα.

Ελαστικά αυτοκινήτου αυτή η… ταλαιπωρία. Για να επιλέξετε το σωστό σετ ελαστικών, θα πρέπει να καλύπτει ορισμένες προϋποθέσεις, καθώς και τις ανάγκες μετακίνησής σας. Η σωστή επιλογή ξεφεύγει από τα βασικά χαρακτηριστικά, ήτοι διάσταση και τιμή. Για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για το όχημά σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ελαστικών

Οι κατασκευαστές ελαστικών προσφέρουν στην αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών των οδηγών. Για να δούμε τους διαθέσιμους τύπους ελαστικών.

Ελαστικά: Αλλάζω τη διάσταση του κατασκευαστή ή όχι;

Θερινά ελαστικά

Ένα all around ελαστικό που καλύπτει τις περισσότερες των περιπτώσεων. Είναι ιδανικό για οδήγηση σε στεγνό οδόστρωμα, όπου εκεί προσφέρει και την μέγιστη πρόσφυσή του. Δεν θα σας προβληματίσει και στο βρεγμένο, με τις επιδόσεις του να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η επιλογή των σωστών ελαστικών πονοκεφαλιάζει!

Χειμερινά ελαστικά

Ένας τύπος ελαστικού που είναι υποχρεωτικός στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας, ακόμη και σε ορεινές περιοχές η χρήση χειμερινών ελαστικών δεν είναι υποχρεωτική, εν αντιθέσει με τις αντιολισθητικές αλυσίδες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε όχημα.

Υπουργείο Μεταφορών: Διευκρινίσεις για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Τα συγκεκριμένα ελαστικά πρέπει να τα εφαρμόσετε από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, όταν οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές και ζείτε σε περιοχή που χιονίζει συχνά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς, η σκληρή γόμα των θερινών ελαστικών «σφίγγει» περισσότερο και δεν προσφέρει την μέγιστη πρόσφυση.

Για αυτό και τα χειμερινά ελαστικά έχουν πιο μαλακή σύνθεση. Αυτό όμως τα φθείρει πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά προσφέρει βέλτιστο κράτημα το χειμώνα. Όταν φθαρούν, τα ελαστικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά σε χιόνι ή σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Η επιλογή των σωστών ελαστικών πονοκεφαλιάζει!

Ελαστικά τεσσάρων εποχών

Τα ελαστικά 4 εποχών σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας σε καλές συνθήκες, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Αυτό το ελαστικό συνδυάζει το χειμερινό και το θερινό ελαστικό. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ένα θερινό ελαστικό σε στεγνό έδαφος ή όσο ένα χειμερινό ελαστικό σε χιονισμένο έδαφος. Παραμένει όμως αποτελεσματικό σε όλες τις συνθήκες για τα πρώτα χρόνια.

Πώς μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας τα ελαστικά;

Ελαστικά για SUV

Τα ελαστικά που αφορούν την πιο δημοφιλή κατηγορία της εποχής μας, είναι αυτά των SUV. Το υψηλό κέντρο βάρους και ο μεγαλύτερος όγκος που διαθέτουν σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα, οδήγησαν αρκετούς κατασκευαστές να λανσάρουν ελαστικά για SUV και crossover.

Τα ελαστικά των SUV διαθέτουν ενισχυμένο προφίλ και ορισμένες φορές είναι ιδανικά για χρήση σε χιόνι ή χώμα. Επιπλέον, έχουν πληθώρα διαστάσεων, ώστε να εφαρμοστούν σε όλα τα μοντέλα της αγοράς.

Η επιλογή των σωστών ελαστικών πονοκεφαλιάζει!

Ελαστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερες κατασκευές σε όλα, όπως και στα ελαστικά τους. Αυτά έχουν πολύ ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία τα διαφοροποιούν από τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία τους, είναι η αντοχή στο έξτρα βάρος.

Ως γνωστόν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι σημαντικά βαρύτερο από ένα παρόμοιων διαστάσεων μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Για το λόγο αυτό, τα ελαστικά τους είναι ιδιαίτερης κατασκευής με ενισχυμένη αντοχή στους ώμους και το πέλμα.

Τα ελαστικά των ηλεκτρικών πρέπει να είναι μειωμένης αντίστασης κύλισης

Για τους μη μυημένους, η αντίσταση κύλισης είναι, όπως εξηγεί το όνομα, η αντίσταση που έχει ένα ελαστικό στην κύλισή του στην άσφαλτο. Επομένως, ένα ελαστικό ηλεκτρικού αυτοκινήτου πρέπει να έχει μειωμένο συντελεστή αντίστασης κύλισης.

Όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής αντίστασης κύλισης, τόσο μικρότερη ενέργεια απαιτείται για την επίτευξη και τη διατήρηση της ίδιας ταχύτητας. Επομένως, ένας χαμηλός συντελεστής αντίστασης κύλισης, αυξάνει την αυτονομία με μία φόρτιση.

abb_img
spot_img