Ανάλυση: Πως μπορούν οι τοπικές κοινότητες να παράγουν «πράσινη» ενέργεια;

Μια νέα ανάλυση δείχνει πώς οι τοπικές κοινότητες μπορούν να παράγουν 100% καθαρή ενέργεια. Η Ένωση Επιστημόνων (UCS) δημοσίευσε μια νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία, οι κοινότητες θα μπορούν επιλέγουν εάν επιθυμούν 100% πράσινη ενέργεια στην περιοχή τους.

Tο «Σχέδιο για την Ενεργειακή Δημοκρατία», ένα παγκόσμιο μοντέλο βιωσιμότητας

Το 2019, το Soulardarity -ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Highland Park στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν- κυκλοφόρησε το Σχέδιο για την Ενεργειακή Δημοκρατία”, ένα σχέδιο για να καταστήσει το Highland Park ένα παγκόσμιο μοντέλο βιωσιμότητας και αυτοπροσδιορισμού.

Για να αξιοποιήσει αυτό το έργο, το Soulardarity προσπάθησε να χαράξει μια πορεία προς την επίτευξη 100% τοπικών, ανθεκτικών και προσιτών πόρων καθαρού ηλεκτρισμού που ανήκουν στα άτομα της κοινότητας.

H UCS συνεργάστηκε με το Soulardarity για να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα.

Το πρώτο τους βήμα ήταν να εντοπίσουν τους τύπους πόρων που θα μπορούσαν να καλύψουν τη μέση ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιστικούς και εμπορικούς τομείς του Highland Park (όπου ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 10.000 άτομα).

Έτσι σκιαγράφησαν τα ακόλουθα: διάφορους τύπους εφαρμογών ηλιακής ενέργειας και ένα κοινοτικό κέντρο πόρων ύδατος και ενέργειας (CWERC).

Γραφικό από τη νέα έκθεση UCS-Soulardarity, Let Communities Choose: Clean Energy Sovereignty in Highland Park, Michigan

Στη συνέχεια, εξέτασαν κάθε έναν από αυτούς τους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λογισμικού που ονομάζεται HOMER (Hybrid Optimization of Multiple Energy Resources) για τη μοντελοποίηση της ηλιακής ικανότητας και του κόστους της με την μορφή ηλιακών συλλεκτών που θα βρίσκονται στον τελευταίο όροφο των κτηρίων.

Διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα, οι ηλιακές στέγες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Highland Park.

Διαβάστε επίσης: Η Αγγλία θα δεσμευτεί για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από «πράσινες» πηγές έως το 2035

Επιπλέον, η ενεργειακή απόδοση θα μπορούσε να ικανοποιήσει το 25% των αναγκών του Highland Park, ενώ μεγαλύτερες κοινοτικές ηλιακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν έως και 33%.

Το CWERC, το οποίο μετατρέπει τα λύματα και τα απόβλητα τροφίμων σε ηλεκτρική ενέργεια, επαναχρησιμοποιήσιμο νερό και άλλα χρήσιμα προϊόντα, θα μπορούσε να συνεισφέρει ένα ακόμα 6%.

Η σημασία της κοινοτικής ενεργειακής πολιτικής

solar panel

Εκτός από τη σημασία της κοινοτικής και ενεργειακής πολιτικής, αυτής καθεαυτής, πόλεις όπως το Highland Park και το Hamtramck είναι γνωστά μόνο ως μέρη με κλειστά εργοστάσια αυτοκινήτων και με τέτοιες κινήσεις οι προοπτικές των πόλεων αυτών είναι δυνατό να αλλάξουν.

Σήμερα, το Highland Park έχει στόχο την προώθηση των κοινοτήτων με επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη που στηρίζεται στην καθαρή ενέργεια.

Ως συνέχεια του έργου στο Let Communities Choose, η UCS συνεργάζεται με το Parker Village για να χρησιμοποιήσει το λογισμικό HOMER για να μοντελοποιήσει ένα μικροδίκτυο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια προς όφελος όλης της περιοχής.

Ενώ το Let Communities Choose επικεντρώνεται στο Highland Park και στις πολιτικές του κράτους στο Μίσιγκαν, το όραμα που διατυπώνεται στην έκθεση και η αναλυτική μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε μπορεί να ισχύσει για διάφορες κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Τα οινοποιεία της Αυστραλίας γίνονται «πιο πράσινα» με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας

Η αναγνώριση ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον τρόπο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας-το δικαίωμα στην ενεργειακή κυριαρχία-και να επιλέγουν την τοπικά παραγόμενη καθαρή ενέργεια είναι οι βασικές αρχές του καλύτερου ενεργειακού συστήματος που διερευνήθηκε στο Let Communities Choose.

Το έργο έχει στόχο, επίσης, να εμπνεύσει άλλες κοινότητες να συνεχίσουν το όραμα για πιο καθαρές πόλεις που δημιουργούν αξία για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις τους.

abb_img
spot_img