Αριστερή λωρίδα: Πότε δεν επιτρέπεται η οδήγηση σε αυτή;

Η μόνιμη κίνηση στην αριστερή λωρίδα είναι μία επικίνδυνη συνήθεια, η οποία καλό θα ήταν αποφεύγεται για αρκετούς λόγους.

Σίγουρα σας έχει τύχει και μάλιστα αρκετές φορές! Να έχετε μεγαλύτερη ταχύτητα από ένα προπορευόμενο όχημα που κινείται στην αριστερή λωρίδα και να μην κάνει δεξιά για να το προσπεράσετε. Προφανώς, αυτή η συνήθεια πρέπει να σταματήσει για λόγους οδικής ασφάλειας.

Parking: Τι ισχύει με την «κράτηση» θέσης σε δημόσιο δρόμο;

Όπως θα έχετε εντοπίσει και εσείς υπάρχουν δυο τύποι οδηγών. Αυτοί που σέβονται τον Κ.Ο.Κ. και τους υπόλοιπους χρήστες του οδοστρώματος. Υπάρχει όμως και η άλλη μερίδα οδηγών που παραμένουν στην αριστερή λωρίδα και ξεχνάνε να φύγουν από αυτήν. Η εν λόγω τακτική είναι επικίνδυνη για τους πιο… γρήγορους και προκαλεί μία γενικότερη αναστάτωση στην κυκλοφορία.

Υπάρχει πρόβλεψη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Ναι, υπάρχει νόμος που αποθαρρύνει την αποκλειστική κίνηση στη συγκεκριμένη λωρίδα των αυτοκινητόδρομων. Για την ακρίβεια, ο νόμος αναφέρει ότι η αριστερή λωρίδα πρέπει να είναι μόνο για προσπέραση. Με την εν λόγω συμπεριφορά μειώνουμε την πιθανότητα ενός ατυχήματος και αποτρέπουμε την συσσώρευση κυκλοφορίας.

Πόσο είναι το πρόστιμο για την απουσία πυροσβεστήρα;

Η ελληνική νομοθεσία αναφέρει ρητά τι ισχύει για την κίνηση των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 27 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι η αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατικά οχήματα ή μοτοσυκλέτες ως λωρίδα προσπέρασης. Σαφώς είναι και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ποια κλήση μπορεί να… «φας» ανά 3 ώρες;

Για όποιον δεν εφαρμόζει τον συγκεκριμένο νόμο υπάρχει πρόστιμο και μάλιστα σεβαστό. Αναλυτικότερα, όσοι οδηγοί επιλέγουν την αριστερή λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου χωρίς να προσπερνούν ένα προπορευόμενο όχημα ή χωρίς να συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, και εντοπιστούν από την Τροχαία πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Δεν θέλει κόπο για να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια. Απλά θέλει τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως επίσης σεβασμό και προσοχή στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο!

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!