Parking: Επιτρέπεται η «κράτηση» θέσης σε δημόσιο δρόμο;

Τι προβλέπει ο Νόμος όταν κάποιοι «κρατάνε» θέσεις πάρκινγκ σε δημόσιους δρόμους, τοποθετώντας κάθε λογής αντικείμενα;

Ακούστε το άρθρο

Συχνό φαινόμενο είναι το «κράτημα» μιας θέσης parking σε δημόσιο δρόμο με καρέκλες, γλάστρες, κώνους και άλλα αντικείμενα. Μία τακτική που τη βλέπουμε συχνά σε περιοχές, οι οποίες «υποφέρουν» με τις περιορισμένες θέσεις στάθμευσης. Επιπλέον, είναι και μία τακτική που συχνά οδηγεί τους γείτονες στα τοπικά αστυνομικά τμήματα για την επίλυση των διαφορών τους.

Χάρτινο δίπλωμα: Τι ισχύει με την αλλαγή του; 

Βέβαια από την άλλη και για να είμαστε δίκαιοι, οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών που είναι προορισμοί διασκέδασης (πχ. Κεραμεικός), αγανακτούν ψάχνοντας για ώρες να παρκάρουν σπίτι τους. Χάνουν χρόνο, ξεκούραση και κυρίως την υπομονή τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πληρώνουν parking σαν να είναι επισκέπτες της περιοχής. Και αυτό, για να είναι νόμιμοι και προφανώς το αυτοκίνητό τους ασφαλές.

Οργή στο δρόμο: Πώς τη διαχειριζόμαστε;

Συχνό φαινόμενο η κράτηση θέσης parking

Ωστόσο, υπάρχει και μία ιδιάζουσα περίπτωση. Οδηγοίκάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι καπηλεύονται τον δρόμο μπροστά από την οικία ή το μαγαζί τους. Με αυτή τη λογική «κλείνουν» τον δρόμο με κάθε λογής αντικείμενα για την εξασφάλιση της θέσης parking. Μάλιστα, μερικοί έχουν και αστείρευτη φαντασία και επιστρατεύουν ακόμα και το πιο απίθανο, ώστε κανείς να μην τους πάρει την θέση. Από καρέκλες και τραπέζια, μέχρι κώνους και κουβάδες! Αφού δεν ξαπλώνουν και οι ίδιοι στο οδόστρωμα, πάλι καλά να λέμε…

Όμως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος:

«Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται! Και ιδιαίτερα αν αυτά παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, την επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζουν την ορατότητα όσων κάνουν χρήση των οδών!».

Τι ισχύει με τις ασφαλιστικές και την κλοπή καταλύτη;

Μία εξαίρεση υπάρχει σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτό. Τότε μόνο επιτρέπει την κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει άδεια από τις Δημοτικές ή Κοινοτικές Αρχές, καθώς και από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

Είναι αντιληπτό λοιπόν και βάσει του Κ.Ο.Κ., ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία μας είναι δημόσιος. Άρα όποιος τον κλείνει με κάθε λογής μέσα, κινδυνεύει με πρόστιμο που αγγίζει τα 400 ευρώ.

Τέλος, για τα μηχανάκια που παρκάρουν σαν… αυτοκίνητα, θα επανέλθουμε με ξεχωριστό θέμα, καθώς αποτελούν μία πονεμένη ιστορία καθημερινής τρέλας!

abb_img