BSR HyAirport: Αεροπορία Υδρογόνου στη Βαλτική Θάλασσα

Οι πτήσεις με καύσιμο το υδρογόνο στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας είναι ο στόχος της νέας πρωτοβουλίας BSR HyAirport.

Ακούστε το άρθρο

Το BSR HyAirport αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας, 16 εταίροι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη της αεροπορίας υδρογόνου στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Το εν λόγω έργο στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για πτήσεις με υδρογόνο και τη διενέργεια πρώτων πτήσεων επίδειξης.

Το Hyundai S-A2 ηλέκτρισε την CES

Υδρογόνο στην αεροπορία με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πιο συγκεκριμένα, 16 αεροδρόμιο, αεροπορικές εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες τεχνολογίας συνεργάζονται για το BSR HyAirport. Για την ακρίβεια, οι εταίροι είναι από τη Σκανδιναβία, τις Βαλτικές χώρες, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Μαζί θα δουλέψουν για περίπου 3 χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας υδρογόνου στην αεροπορία. Όσον αφορά τις πρώτες πτήσεις επίδειξης, αυτές θα γίνουν πριν από το τέλους της τρέχουσας δεκαετίας.

Το έργο λαμβάνει επιδότηση από την ΕΕ, η οποία φτάνει τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, και στοχεύει σε συνολικό προϋπολογισμό έως 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Το αεροδρόμιο του Αμβούργου θα λάβει περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ για τη συμμετοχή του.

Η JSX πορεύεται με υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη

Οι στόχοι, οι προκλήσεις και οι προοπτικές του BSR HyAirport

Οι συμμετέχοντες στο έργο σκοπεύουν να αναπτύξουν και να αξιολογήσουν εφαρμογές τεχνολογίας υδρογόνου στην αεροπορία. Το «πράσινο» υδρογόνο θα αποτελέσει καύσιμο για πτήσεις σε μικρές αποστάσεις, όντας ιδανικό για πτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Sirius Aviation θα «πετάξει» με υδρογόνο

Επιπλέον, το έργο εστιάζει στο νομικό πλαίσιο, την αλυσίδα εφοδιασμού, την αποθήκευση υδρογόνου και τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών. Φυσικά, υπάρχουν και διάφορες προκλήσεις όπως είναι η αποθήκευση, ο χειρισμός και η προμήθεια πράσινου υδρογόνου. Το έργο θα προετοιμάζει τους εταίρους για αυτές τις προκλήσεις.

Τέλος, το BSR HyAirport αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση στην αεροπορική βιομηχανία. Οι εταίροι εκφράζουν αφοσίωση στην εύρεση λύσεων και την απάντηση σε προκλήσεις που ανακύπτουν με τη χρήση υδρογόνου στην αεροπορία. Παράλληλα ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω εφαρμογές σε αεροδρόμια.

abb_img