Οφείλουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να περνούν ΚΤΕΟ ή είναι ένα ακόμη έξοδο που γλυτώνουν οι ιδιοκτήτες τους; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί για τον τεχνικό έλεγχο αυτών των νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων; Στην Ελλάδα, όλα τα οχήματα υποχρεούνται να περνούν από ΚΤΕΟ (με μία εξαίρεση τα θερμικά δίκυκλα κάτω από 50 κ.εκ), ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι σε καλή κατάσταση και κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους.
Παρόλο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν λιγότερα κινούμενα μέρη και δεν έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται από τον έλεγχο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλα τα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από τον τύπο καυσίμου, υπόκεινται στους ίδιους κανόνες. Έτσι, ένα καινούριο ηλεκτρικό όχημα πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ για πρώτη φορά τέσσερα χρόνια μετά την πώλησή του και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια. Αν και δεν προβλέπεται παράταση, δίνεται ένα περιθώριο μιας εβδομάδος μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία ελέγχου. Το κόστος του ΚΤΕΟ για τα ηλεκτρικά είναι το ίδιο με εκείνο των υπόλοιπων οχημάτων. Η τιμή διαφέρει ανάλογα με το ιδιωτικό κέντρο ελέγχου.
Η διαδικασία ελέγχου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σχεδόν ίδια με εκείνη των συμβατικών οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι τεχνικοί εξετάζουν την δομική αντοχή του αμαξώματος, την ανάρτηση, τα φρένα, τα ελαστικά, την ευθυγράμμιση και άλλες βασικές παραμέτρους ασφαλείας. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά απαλλάσσονται από τον έλεγχο καυσαερίων, αφού δεν εκπέμπουν ρύπους.
Δείτε ακόμα: ΚΤΕΟ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι ισχύει;
Ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία είναι, ότι τα περισσότερα ΚΤΕΟ δεν διαθέτουν εξοπλισμό για τον έλεγχο του ηλεκτροκινητήρα και της μπαταρίας, ούτε είναι υποχρεωμένα να τον αποκτήσουν. Αυτό σημαίνει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να περάσει τον τεχνικό έλεγχο και να λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας, ακόμα κι αν έχει πρόβλημα στον κινητήρα ή την μπαταρία του. Πιο αναλυτικά, το θολό σημείο αυτό δεν είναι άλλο, από τον έλεγχο του ηλεκτρικού κυκλώματος υψηλής τάσης. Το κύκλωμα που φροντίζει για τη φόρτιση της μπαταρίας, τη διαχείριση και τη μετάδοση της ενέργειας και φυσικά για την ανάκτηση κατά το ρολάρισμα και το φρενάρισμα. Για τους ελέγχους αυτούς, πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, συγκεκριμένα εργαλεία και προστατευτικός εξοπλισμός.