ΚΤΕΟ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι ισχύει;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι υποχρεωμένα να περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ όπως τα υπόλοιπα; Και αν ναι πώς πραγματοποιείται ο έλεγχος;

Ξεκινάμε με τα βασικά, καθώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος για τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες. Κάθε καινούργιο αυτοκίνητο θα περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ για πρώτη φορά, 4 χρόνια μετά την ταξινόμησή του. Στη συνέχεια, ο περιοδικός έλεγχος λαμβάνει χώρα ανά 2 χρόνια.

Με τα ηλεκτρικά μοντέλα, των οποίων το μερίδιο αγοράς αυξάνει συνεχώς, τι ισχύει; Ποιες είναι οι προθεσμίες και τι διαφορές έχει η διαδικασία; Προβληματισμός που ταλανίζει τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το CarsElectric.gr είναι εδώ για να ξεδιαλύνει το τοπίο.

Καθυστέρησες το ΚΤΕΟ; Δες τι θα πληρώσεις!

Τι ισχύει με τον έλεγχο ΚΤΕΟ και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπορεί να έχουν διαφορετικό «καύσιμο» κίνησης, όμως παραμένουν αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι ένα καινούργιο ηλεκτρικό θα περάσει ΚΤΕΟ για 1η φορά, 4 χρόνια μετά την ταξινόμησή του. Έπειτα ακολουθεί περιοδικός έλεγχος κάθε 2 χρόνια. Κατά τη διεργασία του ελέγχου σε ένα ηλεκτρικό όχημα, δεν θα βρείτε διαφορές συγκριτικά με ένα όχημα με θερμικό κινητήρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί ελέγχουν την ανάρτηση, τα φρένα, τα ελαστικά, την ευθυγράμμιση των τροχών και τα λοιπά μέρη ενός οχήματος. Βέβαια εξαίρεση αποτελεί ο έλεγχος καυσαερίων, κάτι αυτονόητο, αφού τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν ρύπους.

Τι ισχύει με τις ασφαλιστικές και την κλοπή καταλύτη;

Υπάρχει όμως ένα θολό σημείο ελέγχου

Το σημείο αυτό δεν είναι άλλο από τον έλεγχο του ηλεκτρικού κυκλώματος υψηλής τάσης. Το κύκλωμα που φροντίζει για τη φόρτιση της μπαταρίας, τη διαχείριση και τη μετάδοση της ενέργειας και φυσικά για την ανάκτηση κατά το ρολάρισμα και το φρενάρισμα. Για τους ελέγχους αυτούς, πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, συγκεκριμένα εργαλεία και προστατευτικός εξοπλισμός.

Προς το παρόν το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο! Όμως όσο τα ηλεκτρικά αυξάνονται και πλησιάζουν οι έλεγχοι ΚΤΕΟ, το κενό αυτό πρέπει να κλείσει. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον και πολλά από αυτά, τα οποία τώρα είναι καινούργια, θα πωλούνται ως μεταχειρισμένα. Και ο νέος κάτοχος θα πρέπει να ξέρει τι ηλεκτρικό μοντέλο αγοράζει!

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!