Έρευνα: 200 φορές πιο πιθανό το ατύχημα λόγω αλκοόλ!

Η έρευνα του ETSC αναλύει την επίδραση του αλκοόλ κατά την οδήγηση και τον αυξημένο κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ETSC, οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Η έρευνα, μάλιστα, αφορά ζητήματα, σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση.

Φορέας διεξαγωγής της έρευνας ήταν ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ETSC. O οποίος στοχεύει στη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών στις ευρωπαϊκές μεταφορές.

Κινητό τηλέφωνο: Η πιο συνηθισμένη παράβαση των οδηγών!

Η έρευνα του ETSC

Η έρευνα του ETSC ανέδειξε τις μεγαλύτερες πιθανότητες συμμετοχής σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, όσων έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Εάν κάποιος, λοιπόν, έχει στο αίμα του 0,8 γρ./λτ. αλκοόλ, παρουσιάζει αύξηση του κινδύνου εμπλοκής σε ατύχημα κατά 2,7 φορές.

Ακόμη, το ποσοστό μεγαλώνει κατά 22 φορές αν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού φτάνει τα 1,5 γρ./λτ. Τέλος, αν ή συγκέντρωση ξεπεράσει τα 1,5 γρ./λτ, τότε η εμπλοκή σε τροχαίο είναι 200 φορές μεγαλύτερη.

Αλκοολόμετρο: Υποχρεωτικό σε κάθε αυτοκίνητο της Ε.Ε. από το 2024

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ένας οδηγός θεωρείται υπό την επήρεια μέθης, εάν η συγκέντρωση του αλκοόλ είναι στα 50 γρ./λτ σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου σε περίπτωση εισπνεόμενου αέρα.

Κατά τον ΚΟΚ αν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού φτάνει έως τα 80 γρ./λτ ή 0,4 χιλιοστά του γραμμαρίου σε περίπτωση εισπνεόμενου αέρα, θα λάβει πρόστιμο. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο αγγίζει τα 200 ευρώ, ενώ οι αρχές θα ακινητοποιήσουν το όχημα και θα προσδώσουν 5 βαθμούς ποινής.

Αυτή είναι η Β’ φάση για το Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας

Αν η συγκέντρωση του αλκοόλ φτάνει έως τα 0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, η ποινή είναι μεγαλύτερη. Το πρόστιμο, δηλαδή, φτάνει τα 700 ευρώ. Παράλληλα, ο οδηγός θα αντιμετωπίσει ακινητοποίηση του οχήματος, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες και 9 βαθμούς ποινής.

Τέλος, ακόμα αυστηρότερη είναι η ποινή, αν η συγκέντρωση του αλκοόλ ξεπερνά τα 0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα. Το πρόστιμο αγγίζει τα 1.200 ευρώ και ο ΚΟΚ προβλέπει: φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.

Η Ford προειδοποιεί για την οδήγηση σε κατάσταση μέθης

Ενδεικτικά, η κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου και 55 ml ουίσκι ή βότκας θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του οδηγού κατά 0,50 γρ./λτ.

abb_img
spot_img