Ευρωπαϊκή Ένωση: Πως τα πηγαίνουν οι… πωλήσεις αυτοκινήτων;

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν σημαντική αύξηση με τα ηλεκτρικά να τα πηγαίνουν εξίσου καλά.

Ακούστε το άρθρο

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως το 2023 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% σε σχέση με το 2022. Οι αντίστοιχες πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν και αυτές αύξηση 14%, φτάνοντας συνολικά τα 10,5 εκατομμύρια μονάδες. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 37% στην Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με το 2022, καταλαμβάνοντας συνολικά μερίδιο αγοράς 14,6%.

Επιπλέον, η αγορά αυτοκινήτου στην Κίνα, σημείωσε αύξηση κατά 4,5%, με τις αντίστοιχες πωλήσεις στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη. Ειδικότερα, αύξησαν σχεδόν κατά 16% και πάνω από 14%, αντίστοιχα το μερίδιο αγοράς τους.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δασμοί στα κινέζικα ηλεκτρικά (;)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ος μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων

Η παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως έφτασε τα 76 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 10,2%. Επίσης, η ΕΕ εδραίωσε τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων παγκοσμίως, καθώς η παραγωγή έφτασε τα 12,1 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας αύξηση άνω του 11%.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στα ίδια εδώ και χρόνια

Η Κίνα παρήγαγε πάνω από 25,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 9% και οι συνολικές πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 33% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων. Ακόμη, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων παρήγαγαν πάνω από 7,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 8,5%. Η Ιαπωνία κατασκεύασε περισσότερα από 7,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 17,4%.

Ως προς τα οικονομικά δεδομένα στον τομέα της αυτοκίνησης, η ΕΕ κατέγραψε πλεόνασμα 90,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν παρόμοιο ποσό με αυτά που κατεγράφησαν το 2022.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η παραγωγή αυτοκινήτου έχει γίνει πιο «πράσινη»

Η Κίνα πρωταγωνιστεί στις εισαγωγές αυτοκινήτων στην ΕΕ

Η Κίνα είναι η σημαντικότερη χώρα στις εισαγωγές αυτοκινήτων στην ΕΕ, τόσο σε όγκο αυτοκινήτων, όσο και σε τζίρο. Οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν μάλιστα αύξηση κατά 40% ως προς τον όγκο αυτοκινήτων και άνω του 37% ως προς τον τζίρο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία κατατάσσονται στη και 3η θέση αντίστοιχα ως προς τους τζίρους με αύξηση 14% και για τις δύο χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την πρώτη θέση ως προς τον όγκο αυτοκινήτων. Τέλος, η Κίνα ήταν η μοναδική χώρα όπου οι εξαγωγές μειώθηκαν το 2023. Η μείωση ήταν πάνω από το 20% ως προς τον τζίρο και 14,4% ως προς τον όγκο των οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

abb_img