Φορτίζω παντού: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση

Από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται 80 εκ. ευρώ για ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα που θα λέγεται «Φορτίζω παντού», σύμφωνα με τον κ. Αμυρά.

Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες θα είναι τα νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα, τη διετία 2021-2022, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Αυτά απάντησε νωρίτερα σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, για την «έλλειψη των ειδικών υποδομών για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2013 έως και τον Οκτώβριο 2021, δηλαδή, μέσα σε οκτώ χρόνια συνολικά είχαν ταξινομηθεί 8.717 νέα ηλεκτρικά οχήματα στη χώρα μας. Τα έτη 2020 και 2021 ταξινομήθηκαν 7.510 αυτοκίνητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτά τα δύο χρόνια έχουμε 7.500 αυτοκίνητα σε σύνολο 8.717. Δηλαδή 1.207 ηλεκτρικά αυτοκίνητα όλα κι όλα είχαν ταξινομηθεί περίπου από το 2013 μέχρι το 2020», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 1.100 σημεία δημόσιας φόρτισης

Ο κ. Αμυράς είπε, επίσης, ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 1.100 σημεία δημόσιας φόρτισης στην ελληνική επικράτεια, τα 400 εξ αυτών ανήκουν στη ΔΕΗ, υπερκαλύπτοντας τον ευρωπαϊκό στόχο για έναν φορτιστή ανά 10 ηλεκτρικά οχήματα.

Μάλιστα, ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο Συνέδριο «Tax Forum» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει σταθμούς φόρτισης ανά 100 χλμ.

⇒ ΣΕΑΑ: Αυξάνονται οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα 308 Δήμοι έχουν υποβάλει προτάσεις για φτιάξουν σημεία φόρτισης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

⇒ Οι οδηγίες του ΥΠΕΝ στους δήμους για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Φορτίζω παντού» ύψους 80 εκ. ευρώ

«Έτσι, εντός του έτους θα έχουμε 10.291 καινούργια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα και δεν σταματάμε εκεί.

Έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τα προορίζουμε για ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, το «Φορτίζω παντού», πέραν των Δήμων, δηλαδή, που μέσα στην επόμενη χρονιά και τους επόμενους μήνες θα έχουν φτιάξει έντεκα, σχεδόν, χιλιάδες σημεία φόρτισης.

Επιπλέον των υφιστάμενων θα έχουμε και χιλιάδες άλλα σημεία φόρτισης, σε αστικές και υπεραστικές περιοχές, στο δίκτυο των εθνικών οδών και σε σημεία ενδιαφέροντος επιβίβασης, μετεπιβίβασης, αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια όμως πρόσβαση».

Η κ. Πιπιλή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επικαλέστηκε μελέτη του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην προτελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αριθμό των φορτιστών ανά 100 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επέκταση της ηλεκτροκίνησης σε όλη την επικράτεια.

⇒ ACEA: Mόλις 1 στα 9 σημεία φόρτισης στην ΕΕ διαθέτει ταχυφορτιστή – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Έτσι, κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό να ενημερώσει ποιες κινήσεις και κίνητρα, θα προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση εγκατάστασης φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τέλος, ζήτησε από το υπουργείο να θέσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή θέμα, ώστε οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να προβλέπουν κοινή τεχνολογία όλων των τύπων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να μη δημιουργούνται δυσλειτουργίες στη φόρτιση.

abb_img