Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ανοίξει εντός της εβδομάδας και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση.
Οι δικαιούχοι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα, ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος θα έρχεται…μειωμένος κατά 3.000 ευρώ το έτος.
Πρωτιά των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης του δικού τους μικρού φωτοβολταϊκού, μαζί με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκών με μπαταρία, μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Σε ότι αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά θα απολαμβάνουν ειδική μέριμνα, με 35 εκατομμύρια ευρώ να είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για εκείνους. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό μπόνους 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές, καθώς και πολύτεκνες οικογένειες.
Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση κάνει πράξη την Πράσινη Μετάβαση
Τι προβλέπει το πρόγραμμα;
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα. Προφανώς, θα πρέπει να διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μία αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου. Η τοποθέτηση είναι δυνατή ακόμα και σε στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες.
Επιπλέον, εφικτή είναι και η τοποθεσία του σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης. Δηλαδή, σε αποθήκες και χώρους στάθμευσης ή ακόμη και στο έδαφος.
ΔΕΗ Blue: Ο πρώτος ταχυφορτιστής 300 kW στην Ελλάδα
Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία.
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση, ορίζεται στα 10,8 kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση στις 10,8 kWh.
Παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα από τη Linde
Ο στόχος του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»
Τέλος, το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Στόχος του είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για την τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.