Γερμανία: Τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Η Γερμανία θέλει την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και επιβάλλει πρόστιμα έως και 3.000 ευρώ.

Η Γερμανία επιθυμεί την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης, όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι ή έγκυες γυναίκες. Οι υπεύθυνοι, μάλιστα, έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική πρόταση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Ακόμα, η πρόταση περιλαμβάνει πρόστιμά από 500 έως 3.000 ευρώ για τις προαναφερθείσες παραβάσεις. Επιπλέον, πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα μετά το 2019.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη καυσίμων;

Το σκεπτικό της απαγόρευσης στη Γερμανία

Στόχος, λοιπόν, της εν λόγω πρότασης είναι η προστασία των παθητικών καπνιστών. Στη Γερμανία, μάλιστα, το κάπνισμα στο αυτοκίνητο μετατρέπει περισσότερα από 160.000 παιδία σε παθητικούς καπνιστές.

Ακόμα, το γερμανικό ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο (DKFZ) αναφέρει πως η συγκέντρωση του καπνού σε ένα όχημα είναι έως και 5 φορές μεγαλύτερη από ένα μπαρ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το DFKZ, περίπου 1 εκατομμύριο ανήλικοι βρίσκονται σε έκθεση στον καπνό του τσιγάρου του αυτοκινήτου.

Ιαπωνία: Ο σεισμός δυσκολεύει κι άλλο την παραγωγή τσιπ

Πότε είναι κάποιος παράνομος στη Γερμανία

Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους οδηγούν μόνοι τους το αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, θα δεχθούν πρόστιμο όσοι οδηγούν και καπνίζουν παρουσία ανήλικου ή εγκύου. Ουσιαστικά, οι εν λόγω επιβάτες δεν μπορούν να ξεφύγουν οικειοθελώς από τον καπνό εντός του αυτοκινήτου.

Ακόμη, το άνοιγμα ενός παραθύρου ή της ηλιοροφής δεν είναι αρκετό. Για να καπνίζει κανείς εντός αυτοκινήτου στη Γερμανία, δηλαδή, θα πρέπει να έχει το όχημα εντελώς ανοιχτό.

Η Γερμανία στοχεύει σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Γερμανία, τα πρόστιμα για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο με ανήλικο ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ. Βέβαια, ως ανήλικούς θεωρεί η ελληνική νομοθεσία τα παιδιά μέχρι 12 ετών.

Ακόμα, είναι δυνατή και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έναν μήνα στο πλαίσιο της παράβασης. Τέλος, εάν ο καπνιστής οδηγεί όχημα δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο αγγίζει τα 3.000 ευρώ.

Γερμανία: «Όχι» στην απαγόρευση των θερμικών κινητήρων

Και η Μεγάλη Βρετανία στο κλαμπ των απαγορεύσεων

Την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα υπό παρόμοιες συνθήκες έχει θεσπίσει και η Μεγάλη Βρετανία από το 2015.

abb_img
spot_img