Η BMW iX Flow αλλάζει χρώμα!

Η BMW iX Flow μπορεί να αλλάξει χρώμα και το περιοδικό TIME την συμπεριέλαβε στη λίστα των καλύτερων εφευρέσεων.

Ακούστε το άρθρο

Το περιοδικό TIME δημοσίευσε τη λίστα του με τις καλύτερες εφευρέσεις. Η συγκεκριμένη λίστα μεταξύ διαφορετικών καινοτομιών, περιλαμβάνει και τη BMW iX Flow, η οποία αλλάζει χρώμα.

Ουσιαστικά, η αλλαγή του χρώματος της εξωτερικής επιφάνειας της iX Flow είναι δυνατή απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Η BMW χρησιμοποίησε την τεχνολογία E Ink και παρουσίασε για πρώτη φορά το μοντέλο το 2022 στην Έκθεση CES του Λας Βέγκας.

Προ των πυλών η ηλεκτρική BMW iX2!

Η λίστα του TIME

Τη λίστα του περιοδικού TIME διαμορφώσαν οι συντάκτες του σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, όρισαν τις υποψηφιότητες μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Μάλιστα, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, η πράσινη ενέργεια και το metaverse.

Στη συνέχεια το περιοδικό αξιολόγησε τις προτάσεις με γνώμονα την πρωτοτυπία, την αποτελεσματικότητα, τη φιλοδοξία και τον αντίκτυπο τους. Επομένως, μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, ήρθε η σειρά της δημοσίευσης των 200 καινοτομιών.

Βόλτα με BMW i3s στην «Πράσινη Κόλαση»

Η BMW iX Flow αλλάζει χρώμα με ένα κουμπί

Η BMW iX Flow προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής χρώματος των εξωτερικών της επιφανειών με το πάτημα ενός κουμπιού. Ουσιαστικά, η τεχνολογία E Ink προσφέρει έναν νέο τρόπο εξατομίκευσης της οδηγικής εμπειρίας.

Ακόμη, δεν είναι δυνατή μόνο η αλλαγή του χρώματος, αλλά και η απεικόνιση διαφορετικών σχεδίων. Μάλιστα, ένα μεταβλητό εξωτερικό χρώμα συμβάλλει στην απόδοση του ίδιου του οχήματος.

Την απόδοση του αυτοκινήτου επηρεάζουν η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός και η σχετική απορρόφηση θερμικής ενέργειας. Ένα ανοιχτό εξωτερικό χρώμα περιορίζει την αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου λόγω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας. Αντίθετα, το χειμώνα, ένα σκούρο χρώμα συμβάλλει στην απορρόφηση από το όχημα πολύ περισσότερης θερμότητας από τον ήλιο.

Μάλιστα, στην περίπτωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου η συγκεκριμένη τεχνολογία θα επηρέαζε κατά πολύ τη χρήση του Air Condition. Επομένως, θα είχε άμεση επιρροή και στην αυτονομία του οχήματος.

Η BMW υπο-στηρίζει τη χρήση υδρογόνου!

Πώς λειτουργεί;

Η τεχνολογία E Ink είναι άκρως αποδοτική ενεργειακά. Μάλιστα, χρησιμοποιεί ρεύμα μόνο κατά τη σύντομη φάση της αλλαγής χρώματος. Η εξωτερική επίστρωση της BMW iX Flow με τεχνολογία E Ink περιέχει εκατομμύρια μικροκάψουλες. Κάθε μία από αυτές τις μικροκάψουλες, περιέχει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ουσίες και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές ουσίες.

Ανάλογα με την επιλεγμένη ρύθμιση, η διέγερση μέσω ενός ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί τη συγκέντρωση των λευκών ή των μαύρων χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια της μικροκάψουλας. Επομένως, αυτή η πρακτική προσδίδει στο αμάξωμα την επιθυμητή απόχρωση.

abb_img