Η Ford «ανεβαίνει» στο Pikes Peak με το SuperVan 4

Η Ford κατευθύνεται προς την κορυφή του θρυλικού Pikes Peak International Hill Climb, χρησιμοποιώντας το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4.

Για πάνω από 100 χρόνια, τα οχήματα της Ford συμμετέχουν στο θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC). Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα λίγο έξω από το Colorado Springs του Κολοράντο και φέτος αποτελεί την 101η εκδοχή της. Μάλιστα, για το 2023, η Ford Performance θα δώσει το παρών με το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4.

Στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη το 1916, ένα Ford Model T ήταν αυτό που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού. Μάλιστα, αυτό συνέβη σε ύψος 4.302 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε χρόνο 28 λεπτών και 3 δευτερολέπτων. Το SuperVan 4 έχει στόχο να συνεχίσει την παράδοση της Ford, σημειώνοντας φυσικά έναν χρόνο χαμηλότερο κατά πολλά λεπτά σε σχέση αυτόν του Model T.

Test Drive || Ford Mustang Mach-E 351 PS: Mustang για πάντα!

Η Ford «ανεβαίνει» στο Pikes Peak με το SuperVan 4

Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί εμβληματικοί οδηγοί έχουν διαγωνιστεί με αυτοκίνητα της Ford στη θρυλική ανάβαση. Ειδικότερα, οι Curtis Tanner και Parnelli Jones στην κατηγορία stock, οι οποίοι κατέρριψαν το ρεκόρ τη δεκαετία του 1960. Επιπλέον, ο αείμνηστος Ken Block, ο οποίος ανέβηκε το βουνό με το Hoonicorn για τη σειρά Climbkhana.

Για το 2023, το SuperVan 4 θα οδηγήσει ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κάτοχος του ρεκόρ στο PPIHC, Romain Dumas. Μάλιστα, ο Dumas είναι 3 φορές νικητής στο Le Mans, καθώς και κάτοχος αρκετών ρεκόρ σε πίστες με ηλεκτρικά οχήματα. Αυτή θα είναι η 9η παρουσία του οδηγού στο Pikes Peak International Hill Climb, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο αγώνα το 2012.

Η Ford επιστρέφει στη Formula 1 μέσω… Red Bull

Ο Mark Rushbrook, global director της Ford Performance Motorsports, δήλωσε:

«Το PPIHC είναι σίγουρα ο ιδανικός επόμενος σταθμός για τη Ford Performance και το τέλειο μέρος για το SuperVan 4. Η εξέλιξη και των δύο, έχει γίνει με την πάροδο του χρόνου. Τώρα ήρθε η ώρα να φέρουμε την τεχνολογία των ηλεκτρικών μας οχημάτων και να τη δοκιμάσουμε στο βουνό. Και όλα αυτά, έχοντας απέναντί μας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οχήματα επιδόσεων στον κόσμο».

WRC: Το Ford Puma Rally1 έτοιμο για δράση το 2023

Από την πλευρά του, ο Romain Dumas, δήλωσε:

«Η τελευταία γενιά της τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων της Ford ταιριάζει γάντι με το αμερικάνικο βουνό. Το μεγάλο υψόμετρο μειώνει την ισχύ στα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του SuperVan 4 δεν θα έχει απώλειες σε μεγάλα ύψη, αποτελώντας έναν ισχυρό αντίπαλο».

Τέλος, η Melissa Eickhoff, Εκτελεστική Διευθύντρια του PPIHC, ανέφερε:

«Ανυπομονούμε πάντα μέχρι να δούμε με τι αυτοκίνητο θα τρέξει ο Romain στο επόμενο Pikes Peak International Hill Climb. Οδηγεί πάντα με μοναδικές κατασκευές που εκτός από άκρως ανταγωνιστικές, χαρίζουν και απολαυστικό θέαμα. Και φέτος η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το SuperVan 4 της Ford Performance είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει το κοινό».

Tο 2024 έρχεται το ηλεκτρικό Ford Puma

Η Ford «ανεβαίνει» στο Pikes Peak με το SuperVan 4

Τα χαρακτηριστικά του αγωνιστικού ηλεκτρικού μοντέλου

Το SuperVan 4, διαθέτει ένα σύστημα τετρακίνησης που παίρνει ενέργεια από μια υψηλής απόδοσης μπαταρία, με χωρητικότητα 50 kWh. Παράλληλα, συνδυάζει ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με ανθρακονημάτινο αμάξωμα, roll cage και ρυθμιζόμενη αναγεννητική πέδηση. Το όχημα αποτελεί την πιο πρόσφατη δημιουργία των τμημάτων EV & R&D της STARD. Μάλιστα, η ανάπτυξη της εταιρείας έγινε σε συνεργασία με τη Ford Performance, στο πλαίσιο μιας πενταετούς σχέσης των δύο πλευρών.

Ford Kuga Plug-in Hybrid: Πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη

«Το SuperVan 4 διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά ηλεκτρικά συστήματα κίνησης στον κόσμο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της STARD, Michael Sakowicz. «Έχει συμμετάσχει στην ανάβαση του Goodwood, έχει τρέξει σε ασφάλτινες ειδικές διαδρομές του WRC και αλλού. Τώρα, η συμμετοχή του σε ένα από τα πιο εμβληματικά και μοναδικά γεγονότα στον κόσμο είναι κάτι πολύ συναρπαστικό. Προφανώς, η STARD είναι περήφανη που αποτελεί μέρος της όλης προσπάθειας».

Η Ford Performance θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φετινή της προσπάθεια στο PPIHC, πριν τον αγώνα. Το Pikes Peak International Hill Climb θα λάβει χώρα την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.

Η Ford «ανεβαίνει» στο Pikes Peak με το SuperVan 4

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!