Η κακή οδήγηση είναι… κληρονομική (;)

Σύμφωνα με έρευνα, η κακή οδήγηση που επιδεικνύει ένας οδηγός είναι μία συνήθεια που έχει… «κληρονομήσει» από τους γονείς του.

Ακούστε το άρθρο

Οι «κακοί» οδηγοί υπάρχουν και είναι αρκετοί. Για την ακρίβεια, ο χαρακτηρισμός «κακός οδηγός» έχει να κάνει κυρίως με το πόσο συχνά κάποιος παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ., καθώς και με το πόσο συχνά «μπλέκει» σε τροχαία ατυχήματα. Γενικότερα, ένα στυλ οδήγησης που φέρνει… μπελάδες. Αλλά σε τι οφείλεται η κακή οδήγηση; Σε ανεπαρκή εκπαίδευση του οδηγού ή μήπως στα πρότυπα που έχει;

Την απάντηση έδωσε σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κακή οδήγηση μπορεί να είναι κληρονομική. Δηλαδή, οι γονείς με τις κακές οδηγικές τους συνήθειες, είναι πιθανό να επηρεάσουν τα παιδιά τους και κατά συνέπεια την οδηγική τους συμπεριφορά.

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες συνήθειες κατά την οδήγηση

Ακολουθώντας το… (κακό) παράδειγμα των γονέων

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.000 οδηγοί, οι μισοί από τους οποίους είχαν κάνει τροχαίες παραβάσεις. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι ήξεραν το ιστορικό οδήγησης των γονιών τους. Η μελέτη έδειξε ότι το 66% των οδηγών που παραβίασαν τον Κ.Ο.Κ. τα τελευταία 10 χρόνια είχε γονείς που τον παραβίαζαν και εκείνοι.

Ειδικότερα, το 36% των γονιών των ερωτηθέντων, τους είχε σταματήσει η αστυνομία για επικίνδυνη οδήγηση. Το ίδιο ποσοστό είχε λάβει βαθμούς ποινής, ενώ το 37% είχε λάβει μέρος σε μάθημα ευαισθητοποίησης σε θέματα ταχύτητας.

Σχεδόν, οι μισοί από τους οδηγούς με γονείς που δεν ήταν… φρόνιμοι στο δρόμο, είχαν πάρει τουλάχιστον μία κλήση τα τελευταία 10 χρόνια. Αντίστοιχα, μόλις το 14% είχε γονείς που ήταν υπεύθυνοι οδηγοί.

Έρευνα: Όχι άλλα αυτοκίνητα στην πόλη!

Αυτές οι συνήθειες συντελούν στην κακή οδηγήση

Επιπλέον, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι όντως έχουν πάρει τις περισσότερες κακές οδηγικές συνήθειες από τους γονείς τους. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι η υπερβολική ταχύτητα και οι θυμωμένες αντιδράσεις ήταν οι πιο κοινές συμπεριφορές που κληρονόμησαν από αυτούς.

Πιο αναλυτικά, οι αρνητικές συνήθειες των νέων οδηγών που αποδίδουν στους γονείς είναι οι εξής:

  • Υπέρβαση ταχύτητας – 55%
  • Οδική βία – 49%
  • Κακή αντίληψη του χώρου (π.χ. οδήγηση εντός λωρίδας) – 24%
  • Κακή ή απρόσεκτη στάθμευση – 21%
  • Επικίνδυνη οδήγηση (π.χ. κόψιμο μπροστά από άλλον οδηγό) – 17%
  • Πολύ προσεκτική οδήγηση (π.χ. οδηγώντας σημαντικά κάτω από το όριο ταχύτητας) – 10%

Αριστερή λωρίδα: Πότε δεν επιτρέπεται η οδήγηση σε αυτή;

Υπάρχουν και τα καλά παραδείγματα

Από την άλλη, αρκετοί δήλωσαν ότι έχουν πάρει και κάποια καλά από τους γονείς τους σε ότι αφορά την οδήγηση. Ειδικότερα, σχεδόν οι μισοί (46%) αναφέρουν ότι δεν αψηφούν τη σήμανση. Το 38% δήλωσε ότι παραμένει ήρεμο πίσω από τιμόνι, στοιχείο που το έχουν πάρει από τους γονείς τους. Τέλος, οι περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν ότι είναι καλύτεροι οδηγοί από τους γονείς τους.

abb_img